Zenegépet üzemeltetőknek

Zenegépek után fizetendő jogdíjak

A nyilvános helyen működő zenegépek adathordozóin található hangfelvételek többszörözése engedélyköteles felhasználás, melyre a felhasználás megkezdését megelőzően a felhasználónak jogdíjat kell fizetnie.

A felhasználás tekintetében felhasználónak a zenegép tulajdonosa és nem a többszörözést technikailag végző (természetes vagy jogi) személy minősül. A zenegép tulajdonosának elsősorban a nyilvános helyet működtető cég vagy magánszemély tekintendő, kivéve, ha az szerződéssel tudja bizonyítani, hogy a zenegép egyéb jogcímen működik a nyilvános helyen (pl. bérleti szerződés). Ez esetben a szerződést kötő másik cég vagy magánszemély tekintendő a zenegép tulajdonosának, és így felhasználónak.

A MAHASZ a 2024. évben a 2023. évre kihirdetett díjszabását alkalmazza a 2016. évi XCIII. törvény 156. § (2) bekezdése alapján.

A jogdíj megfizetésének módja:

1.    A zenegép tulajdonosa adataival regisztrál a www.mahaszjogdij.hu weboldalon.
2.    A regisztráció elfogadása után, a Jogosítások/Zenegép felvitele menüpont alatt feltölti a zenegépe adatait (gyári szám, üzemelési hely, választott jogosítási forma).
3.    A Jogdíj típus menüpont alatt kiválasztja a jogosítás fajtáját, melyek a következőek:

a.) Átalánydíjas (éves vagy negyedéves) jogosítás: A jogdíj megfizetése mellett a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt jogosult a zenegép tárolójára tölteni, de azok csak a jogdíjfizetési időszakokban tekinthetők jogosítottnak, ezt követően nem használhatók fel. Átalánydíjas jogosításra csak olyan felhasználó térhet át, amelynek a korábbi évekről nincs jogdíjhátraléka.
Adatszolgáltatási kötelezettség: félévente kell adatot szolgáltatni (az első félévben a zenegép merevlemezén lévő hangfelvételekről július 31-ig, a második félévben a zenegép merevlemezén lévő hangfelvételekről január 31-ig), melyet excel formátumban kell feltölteni a Többszörözési lista menüpont alatt.

b.) Többszörözésenkénti (hangfelvételenként) jogosítás

4.) A „Szerkesztés” menüponton belül a zenegép üzemelési helyének változását, illetve a zenegép raktárba ki/be helyezését a Felhasználó módosítja. Amennyiben a zenegép raktárba kerül, azt „A zenegép raktában van” gombbal jelezni kell, így a raktárba helyezési időszakra az átalánydíjat nem kell megfizetni. Ha a zenegép kikerül a raktárból, ugyanitt kell jelezni. Ezután a jogdíjat ismét fizetni kell. Amennyiben a zenegép negyedév közben kerül raktárba, vagy kihelyezésre raktárból, a teljes negyedéves jogdíjat szükséges megfizetnie a felhasználónak (a negyedéves díj, nem bontható hónapokra).
5.) Az adatok felvitele után azok jóváhagyásra kerülnek és a kérelmezett jogosításnak megfelelő jogdíjat kiszámítjuk, majd jogdíjfizetési értesítőt küldünk róla. A jogdíjfizetési értesítővel kapcsolatos észrevételeket annak kézhezvételétől számított öt napon belül szükséges bejelenteni.
6.) A jogdíjat az OTP 11713005-20413435 bankszámlaszámra kell befizetni, a megjegyzés/hivatkozás rovatban kérjük feltüntetni a jogdíjfizetési értesítőn szereplő hivatkozási számot.

Minden egyéb esetben, illetve kérdés esetén az info@mahaszjogdij.hu email címre várjuk levelét vagy személyes találkozót egyeztethet a 06 1 391-4200 telefonszámon.

Bővebben a Zenegépek után fizetendő jogdíjakról a Mahasz díjszabásában olvashat