Hírarchívum

Jó hírek a német zenei piac első félévéről

Lassuló tendenciát mutat a német zenei ipar csökkenő teljesítménye, amit az ágazat vezetői óriási eredménynek tartanak az elmúlt három esztendő katasztrofális eredményei után.A BPW, a Német Hanglemezkiadók Szövetsége szokásos féléves közleményében tudatta a közvéleménnyel és a gazdaság képviselőivel, hogy bár az ágazat teljesítményének csökkenése nem állt meg, de erőteljesen lassul. A tavalyi első féléves adathoz képest (16,3%-os esés) idén már csak 2,3 százalékos negatívumot kellett elkönyvelni, amit Gerd Gebhardt, a BPW elnöke bíztató eredménynek lát, hiszen „messze a legkedvezőbb adatok láttak napvilágot, mint bármikor máskor az elmúlt három év során”. Gebhardt a jó eredményt a német előadók 2004-es jó teljesítményének valamint az illegális file-cserélgetés elleni harcnak tudja be.

Összesen 55,1 millió CD kelt el Németországban 2004 első félévében, ami 1,4 százalékos esést jelentett ebben a szegmensben az elmúlt esztendő hasonló periódusához viszonyítva. A single lemezek eladásai 9 százalékkal csökkentek 12,1 millió darabra, míg a kazetta eladások esése volt a legdrasztikusabb, már csak 5.9 millió darab kelt el. A DVD eladások jelentettek még kellemes színfoltot a CD-k mellett, hiszen ebben a szegmensben a 60 százalékos növekedés már 4 millió eladott zenei korongot jelentett az első hat hónapban.

A BPW nem jelezte külön a bevételek változását, de iparági elemzők szerint az mintegy 5 százalékot csökkent a vizsgált periódusban. Öröm az ürömben, hogy az elmúlt négy esztendőben először két hónapban is pozitív, vagyis növekvő eredményről számolhattak be a szervezet és az iparág képviselői, ugyanis márciusban és júniusban is több hanghordozó kelt el, mint egy éve az azonos időszakban. Jó eredmény, hogy a növekedés júliusban is folytatódott.

„Most úgy látjuk, hogy a 2004-es esztendőt csekélyke eséssel zárjuk majd, ami a bevételeket illeti, ezért már most sokkal optimistábban látjuk a jövőt, mint az elmúlt négy esztendőben bármikor is, amikor a zenei ipar 40 százalékos csökkenést szenvedett el – magyarázta az elemzést a BPW elnöke.