Hírarchívum

Átadták a Fonogram Díjakat!

Tegnap este lezajlott Magyarország legrangosabb popzenei eseménye, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. Tizenegy fellépõ tizenegy kitûnõ produkcióval örvendeztette meg a közönséget: mind a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevõt, mind pedig a nézõk százezreit a televízió képernyõje elõtt.Tegnap este lezajlott Magyarország legrangosabb popzenei eseménye, a Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaest. Tizenegy fellépõ tizenegy kitûnõ produkcióval örvendeztette meg a közönséget: mind a helyszínre meghívott több száz szakmai résztvevõt, mind pedig a nézõk százezreit a televízió képernyõje elõtt.

Az eseményt rendezõ Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége egybehangzó vélemények szerint az eddigi legszínvonalasabb, legérdekesebb névsort vonultatta fel, melyben egyaránt találhattunk népszerû, közismert, minõségi popzenei elõadókat, modern és abszolút nemzetközi szinten is helytálló fiatal rockbandákat, valamint egészen csodálatos világzenei elõadókat is. A fellépõk teljes listája megtekinthetõ ITT.

A legizgalmasabbnak teremészetesen idén is a nyertesek ismertetése, a díjak átadása bizonyult. A különbözõ kategóriákba benevezett kiadványok közül a szavazás elsõ körében öt-öt kiadvány került a jelöltek közé, majd ezek közül a kilenc tagú Fonogram Bizottság alapos meghallgatás és értékelés után szavazta meg a gyõzteseket. A különbözõ kategóriák nyertesei megtalálhatók ITT, illetve hírlevelünk alsó részén.

Külön említendõ az Életmû Díj, amit az idén Balázs Fecó kapott meg, akit Dolhai Attila köszöntött - stílszerûen - egy régi Korál-dallal. A második refréntõl kezdve aztán Fecó is beszállt, elõször ülõhelyén, majd maga is fölment a színpadra, és egy rögtönzött, nagyszerû duett keretében szólt tovább a "Maradj velem".

A 2008-as Fonogram - Magyar Zenei Díj Gálaesten megbizonyosodhattunk róla, hogy a drasztikusan csökkenõ lemezeladások és az illegális felhasználások ellenére a kreativitás, a vállalkozó kedv és a minõségre való törekvés nem veszett ki a magyar könnyûzenébõl. 2007-ben a nehézségek ellenére sokan készítettek kiváló albumokat, s ezek közül is a legjobbak méltán kapták meg a hazai zeneipar legnagyobb elismerését.

Az eseményrõl készült sajtófotók - ma délelõttõl - elérhetõk ITT, a nagy felbontású képek letölthetõk a sajtó számára szíves felhasználásra.

Az idei Fonogram Gálaest mûsora teljes egészében megtekinthetõ on-line az MTV Videótár szolgáltatásának köszönhetõen ITT.

Fonogram - Magyar Zenei Díj 2008: nyertesek

az év hazai rock albuma
BIKINI - Õrzöm a lángot (EMI)

az év külföldi rock albuma
EAGLES - Long Road Out Of Eden (Universal Music)

az év hazai modern rock albuma
SUBSCRIBE - Stuck Progress To Moon (Hammer Music)

az év külföldi modern rock albuma
AVENGED SEVENFOLD - Avenged Sevenfold (Warner Music)

az év hazai pop albuma
MARK - Ments meg szerelem! (mTon)

az év külföldi pop albuma
AMY WINEHOUSE - Back To Black (Universal Music)

az év hazai jazz albuma
LOOP DOCTORS - High Voltage (KCG)

az év hazai világzenei albuma
NAPRA - Jaj, a világ (Folkeurópa)

az év hazai dance vagy electro albuma
ZAGAR - Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)

az év külföldi dance vagy electro albuma
DAVID GUETTA - Pop Life (EMI)

az év hazai szórakozató zenei albuma
BERECZKI ZOLTÁN-SZINETÁR DÓRA - Musical Duett (EMI)

az év hazai rap vagy hip-hop albuma
BELGA - Zigilemez (1G)

az év külföldi rap vagy hip-hop albuma
KANYE WEST - Graduation (Universal Music)

az év hazai gyermek albuma
KASZÁS ATTILA - Kit ringat a bölcsõ, Janikát... (mTon)

az év felfedezettje
MARK (mTon)

az év dala
ÁKOS - Adj hitet (Falcon Media)

az év hazai zenei DVD-je
ÁKOS - Még közelebb (Falcon Media/mTon)