Hírarchívum

Elindult a fizetõs Napster

Bár az új jogtulajdonos amerikai Roxio cég egyelõre nem tervezi a híres-hírhedt Napster legális változatának európai bevezetését, az Egyesült Államokban október 29-e óta elérhetõ a macskalogós program új, fizetõs verziója.Hosszú idõ után ismét minden szem a Napster felé fordult az Egyesült Államokban, amikor a Roxio cég révén annak vadonatúj verziója elindult, mint online service. Utoljára két évvel ezelõtt júliusban volt elérhetõ a program.

A Napstert egy 19 éves amerikai egyetemista alkotta meg, s ez volt az elsõ online fájlcserélõ hálózat, melynek használói ingyenesen tölthettek le zeneszámokat számítógépeikre. Bár a fájlcserélõ nagy népszerûségre tett szert, 2001-ben mûködése beszüntetésére kényszerült, miután szerzõi jogsértések miatt a hanglemezipar és többek között olyan elõadók is, mint a Metallica több pert is indítottak ellene.

A Napster 2002 nyarán csõdeljárást kért maga ellen, s a márkanevet az elsõsorban multimédiás szoftvereirõl ismert Roxio cég vásárolta meg. A Napster név és az új verzió mögött viszont ma már egy teljesen más szoftver található, hiszen az nem más, mint a Universal Music és a Sony Music közös cége, a Pressplay által kifejlesztett legális zeneletöltõ.

Az elvárások igen nagyok a félmilliós adatbázissal, a’la carte mix-szel és elõfizetéses opciókkal induló vállalkozás számára. A Roxio már korábban jelezte, hogy a nagy múltú név vonzerejétõl sokat vár, annak ellenére is, hogy most már fizetni kell a hangfelvételekért. Ezt igazolta néhány Wall Street-i szakértõ, akik az új Napster sikerét látják bizonyítva abban is, hogy az Apple iTunes Windows alatt futó verzióján mindössze 3 és fél nap kellett ahhoz, hogy elõfizessenek az egymilliomodik hangfelvételre.