Hírarchívum

A zeneipari kalózkodás elleni konferencia Dublinban

Több mint 150 jogász, rendőrségi szakember, nyomozó valamint lemezkiadói vezető és szakértő találkozott július első hetében Dublinban a World Anti-Piracy Enforcement Conference-en, amelyen a kalózkodással és más jogsértésekkel szembeni fellépések legfrissebb fejleményeit tárgyalták meg a tapasztalatcsere mellett.Az ír fővárosban rendezett találkozón előadást tartott többek között John Newton, a Nemzetközi Rendőr Szervezet, az Interpol szakértője, Pat Brehony az Ír Rendőrség főfelügyelője, Anatolij S. Kulikov az orosz Államügyészség igazgatóhelyettese, Maciej Lubik, a WCO, a Nemzetközi Vám Szervezet Közép- és Kelet Európáért felelős tisztségviselője és Rick Dobbis, a Sony Music elnöke is. Abban a legtöbb előadó egyet értett, hogy a nemzetközi lemeziparnak és a jogi szervezeteknek még szorosabb együttműködést kell kialakítania, hogy a kalózkodás terjedését meg tudják állítani, amely évi 4 milliárd dollárt hoz a szervezett bűnözés konyhájára.

Az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry - amely a hanglemez-ipart képviseli világszerte, és amelynek tagja a MAHASZ is) egyik legutóbbi beszámolója - amelyet a konferencián is többször idéztek - kapcsolatot talált a zenei kalózkodás és a szervezett bűnözés között. Olyan példákkal támasztották mindezt alá, mint a napokban, Olaszországban felgöngyölített eset, mely során 21 embert tartóztattak le, akik zenei hanganyagokat hamisítottak dél-kelet-ázsai kapcsolataikra támaszkodva. Vagy a néhány hete Oroszországban felfedezett DVD-másoló csoport, amely akár 18 millió korongot is készíthetett és dobhatott piacra egyetlen esztendő alatt. Dél-Amerikában, Paraguay belügyminisztere és rendőrfőnöke kellett, hogy lemondjon egy üres CD-khez kapcsolódó korrupciós ügy miatt. De Brazíliában, Kínában és Spanyolországban is szervezett bűnözői csoportok tartják kezükben ezt az üzletágat. Ma már ott tartunk, hogy Földünkön minden öt CD-re vagy DVD-re két hamisított jut, így ez jelenleg a legnagyobb probléma, amellyel a zenei iparnak szembe kell néznie. A kalózkodás aláássa a kiadók lehetőségeit, ezáltal kevesebb pénz jut az új tehetségek felkutatására és szerződtetésére, és veszélyeztet munkahelyeket, ezen keresztül beruházásokat és gazdaságokat is. 2003-ban 4.6 milliárd dollár volt a kalózkodásból származó iparági veszteség, ami új csúcs.

Az IFPI erre úgy próbál válaszolni, hogy felállított egy 200 fős csoportot, amelyben nyomozók, szakértők és jogászok is helyet kaptak, akik a világ bármely pontján figyelik a jogsértéseket és segítenek azokat lefülelni. Ian Grant az IFPI részéről elmondta, hogy a dublini találkozó a kalózkodás elleni küzdelem összes jelentős szereplőjét felsorakoztatta, így nemcsak terveket, de már stratégiákat is ki tudtak dolgozni.

A magyar hanglemezipart a konferencián Szűts László, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének elnöke képviselte. „Nagyon fontos a szellemi tulajdon elleni jogsértésekkel szembeni hatékony és határozott fellépés, ám legalább ilyen fontos, sőt, ennek feltétele a megfelelő jogtudat kialakítása, mind kormányzati, hatósági körökben, mind a széles közvéleményben. A hanglemeziparnak és a rokon szervezeteknek is elsőszámú prioritása, hogy mind a megfelelő hatóságok, mind a fogyasztók számára világossá és egyértelművé váljon, hogy a szellemi tulajdon lopása nem tekinthető bocsánatos bűnnek – mondta a mahasz.hu-nak Szűts László.