Hírarchívum

"A Napster visszatérése nagyon jó hír!"

A fizetős Napster indulására reagált Jay Berman, az IFPI első embereA Macska visszatér! – ezzel a hangzatos címmel harangozzák be az Egyesült Államokban a híres-hírhedt Napster visszatérését, a program logojára utalva. Az eddigi legsikeresebb illegális zenei letöltő-program, amely az RIAA (Recording Industry Association of America) és a nagy kiadók jóvoltából „hallgatott el”, most legális formában tér vissza, hiszen dalonként 99 centért (220 Ft), lemezenként pedig 9.95-ért (2200 Ft) lehet majd hozzájutni kedvenc dalainkhoz.

A Napster hivatalos indulása a honlap tanúsága szerint október 29-én lesz, de már két hete lehet regisztáltatni. Az egykor nagyon népszerű lapról lemezek ezreit lehetett korábban letölteni mindenféle díj nélkül, és a megjelenésével számolják a kiadók a nagy tömegű illegális letöltések kezdetét, amely most már odáig vezetett, hogy a világ legtöbb pontján drasztikusan estek a lemezeladások.
—A Napster visszatérése nagyon jó hír – reagált az újdonságra Jay Berman, az IFPI (International Federation of Phonographic Industry) igazgató tanácsának elnöke – és egyelőre a legfrissebb azok közül a komoly és jövőbe mutató lépések közül, amely törvényessé szeretné tenni az online zenei üzletágat. Most már megszámlálhatatlan lehetőség előtt áll az a vásárló, aki interneten szeretne zenéhez jutni, és a jó úton, hogy azok az emberek is a pénzükhöz jussanak, akik a zenébe invesztáltak vagy megalkották azt. Az a tény, hogy növekvő verseny indult meg olyan szolgáltatók között, mint a Napster, az Apple vagy mások, nos ez számomra pozitív jelzés, miszerint a legális zenei piac ismét lendületet kapott.