Hírarchívum

Sony: 13 ezer hangfelvétel az új Walkman-en

Úgy tûnik a japán Sony konszern is felhúzza a kesztyût az Apple elõretörésével. Egyrészt Connect nevû zeneáruháza hamarosan az iTunes-hoz hasonlóan elindul Európában, másrészt a következõ hetekben piacra szánt új, kisméretû digitális walkman-je komoly riválist jelenthet majd az Apple iPod-jának.A Sony egyik legsikeresebb termékének, a Walkman-nek a negyedszázados megjelenésének alkalmából új, nagykapacitású háttértárral felszerelt, miniatûr zenelejátszó eszköz piacra dobását jelentette be. A Japánban és az Egyesült Államokban várhatóan heteken belül, Európában szeptember elején a boltokba kerülõ Sony Network Walkman NW-HD1 a cég közlése szerint a világ legkisebb, 20 gigabájtos háttértárral felszerelt zenelejátszója lesz. Az újfajta eszköz hossza és szélessége körülbelül egy hagyományos hitelkártyáéval lesz azonos, vastagsága pedig mindössze 12,6 mm. Az új digitális walkman akár 30 órás folyamatos lejátszásra is képes lesz egyetlen feltöltéssel, integrált háttértárján pedig nagyjából 13 ezer hangfelvételt képes raktározni. Az NW-HD1 ütésvédelmi technológiája az esetleges leejtés hatásai ellen véd. Ahogy a Sony fogalmazott: a Walkman márkanevet csak olyan szerkezet használhatja, amely kibírja az egy méteres zuhanást.

A NW-HD1-es a Sony ATRAC3 nevû digitális zenetömörítési eljárást használja, így ez az Apple iPod-jához hasonlóan saját szabványú rendszerre készült, azaz nem kompatibilis más zenei áruházakkal és nem képes lejátszani a népszerû mp3 formátumban lévõ zeneszámokat sem. Ára várhatóan 400 és 500 dollár között lesz.

A Sonynak nagy szüksége van nagyteljesítményû merevlemezes lejátszókra, hogy azokkal is erõsítse a tengerentúlon már mûködõ online zenei áruházának, a Sony Connectnek a használatát. A legfrissebb hírek szerint Európában hamarosan indul a Sony Connect; az Apple iTunes sikerének hatására, a szolgáltatás elsõként Franciaországban lesz elérhetõ.