Hírarchívum

Akció kalóz CD-ket árusító orosz website ellen

A törvény előtt kell felelnie szerzői jogok megsértése miatt azoknak az orosz állampolgároknak, akik egy kalóz CD-ket forgalmazó honlapot üzemeltettek. Az IFPI segítette az orosz hatóságokat az ügy felderítésében.Oroszországban - ahol a hangfelvétel-kalózkodás aránya Európa más részeihez képest sokkal magasabb - a hatóságok elfogták az egyik legnépszerűbb hamis CD-k árusításával foglalkozó honlap tulajdonosait, akik a legnagyobb orosz és nemzetközi sztárok korongjait másolták le, majd adták el az internetes megrendelések alapján. A russian-cds.com honlapra az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) - amely a hanglemez-ipart képviseli világszerte, és amelynek tagja a MAHASZ is – munkatársai figyeltek még fel 2003 októberében, majd hosszas megfigyelés után csaphattak le az orosz hatóságok a zenetolvajokra.

Először egy tesztvásárlást végeztek, majd további vásárlásokra került sor. Összesen 176 CD-t vizsgálhattak meg végül az IFPI munkatársai az orosz belügyminisztérium illetékeseivel 2004 márciusában Moszkvában, és mindegyik hamisnak bizonyult. Olyan sztárok lemezeit hamisították az ellenőrzés tanúsága szerint többek között, mint Britney Spears, Robbie Williams, Sting, a Texas vagy Yanni, olyan kiadókat károsítva meg ezzel, mint az EMI, a BMG, a Universal, a Sony vagy az SPV. Az eddigi nyomozás azt állapította meg, hogy az oldalról többek között Nagy-Britanniából, Hollandiából, Finnországból, Németországból, Svájcból, Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, az Egyesült Államokból, Dél-Koreából és Kanadából vásároltak hamis hanghordozót.

A házkutatások során, két helyszínen háromezer CD-t találtak, számtalan borítópapírral, valamint háromszáz megrendelőlapot is. A nyomozás során egy izsevszki raktárban 14 ezer további kalóz CD-t és DVD-t koboztak el a hatóságok másolt computer-játékokkal együtt. A nyomozást még mindig nem zárták le.

Jay Berman, az IFPI elnöke először is üdvözölte az orosz hatóságok lépését, hogy aktivizálják magukat a kalózkodás elleni harcban. Az elnök szükségesnek tartja, hogy az orosz hatóságok valamiféle nyomást tartsanak fenn a továbbiakban, hogy azok, akik profitot akarnak keresni a nemzetközi sztárok kreativitásából, ne tehessék, mert nincs rá joguk, másrészt pedig ezzel a tehetséges orosz előadók fejlődését és előretörését is megakadályozzák.