Hírarchívum

Letartózatták a zenekalóz DJ-t!

2008. június 19., Madrid - A spanyol csendõrség, a Guardia Civil zenei kalózkodás alapos gyanújával vett õrizetbe egy lemezlovast. A Mallorca szigetén élõ, brit állampolgárságú férfi a gyanú szerint DJ mixlemezeket árusított illegálisan. A vád a nagy mennyiségben eladott, illegálisan másolt lemezekre összpontosít, amelyeket a helyben mûködõ kb. 200 bár és klub számára árusított.2008. június 19., Madrid - A spanyol csendõrség, a Guardia Civil zenei kalózkodás alapos gyanújával vett õrizetbe egy lemezlovast. A Mallorca szigetén élõ, brit állampolgárságú férfi a gyanú szerint DJ mixlemezeket árusított illegálisan. A vád a nagy mennyiségben eladott, illegálisan másolt lemezekre összpontosít, amelyeket a helyben mûködõ kb. 200 bár és klub számára árusított.

A nemzetközi szervezésû rendõrségi akcióban a Palma Guardia Civil szervezett bûnözési csoportja, az Interpol és a városi rendõrség egyaránt részt vettek, munkájukat a zeneipar spanyol (Promusicae), angol (BPI) és nemzetközi (IFPI) szervezete egyaránt segítette.

A nyomozás azután kezdõdött meg, hogy egy angliai cég, a Music Factory Entertainment Group tudomást szerzett róla, hogy lemezeit Mallorca szigetén illegálisan árusítják, majd értesítette a zeneipar nemzeközi szervezetét, az IFPI-t.

John Newton, az Interpol kötelékeiben mûködõ Szellemi Tulajdon Program menedzsere kijelentett: "Ez egy nagyon egyszerû, de igen jól jövedelmezõ bûncselekmény. A gyanusított egyértelmûen azt gondolta, hogy ha az eredeti lemezeket az Egyesült Királyságban vásárolja meg, majd a másolatokat Spanyolországban árusítja, így elkerülheti a hatóságok figyelmét - ez az elképzelése láthatóan végletesen naívnak bizonyult."

Len Hynds, az IFPI Végrehajtási Csoportjának vezetõje hozzátette: "Ez az illegális vállalkozás a nyaralósziget zenei piacát vette célba, több ezer eurós havi bevételt generálva, amely bevétel jogosan a lemezek zenei anyagát ténylegesen elkészítõ, független lemezkiadót illette volna."

Peter Parkin, a Music Factory Entertainment Group ügyvezetõ igazgatója szerint "Rendkívül bosszantó, hogy ez az ember a mi zenénk engedély nélküli másolásával, és annak illegális árusításával keresett pénzt, de örömmel közöljük, hogy a Mallorca szigetén mûködõ bárok és klubok számára is tudunk legális, a vendégeket vonzó és marasztaló zenei mixlemezeket biztosítani.”

José Luis Pérez Quintero, a Promusicae nyomozási vezetõje hozzáteszi: "A spanyolországi szálloda- és szórakoztatóipar, különösen az éjszakai klubok és bárok kifejezett célpontjai a szervezett illegális kalózhálózatoknak, amelyek oly módon kívánnak jövedelemhez jutni, hogy mások zenéit árusítják. A Csendõrség megmutatta, hogy nagyon is komolyan veszik az effajta bûncselekményeket."