Hírarchívum

A zeneipar elkezdte perelni azon P2P (központi szerver nélküli) fá

Az RIAA (Recording Industry Assosiation of America), az amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége szeptember 8-án bejelentette, hogy tagszervezetei elindították az elsõ hullámát annak az akciónak, amely végsõ soron polgári perek ezreit jelentheti majd olyan jelentõsebb elkövetõk ellen, akik a P2P hálózatokon keresztül jogellenesen terjesztettek jelentõs mennyiségû (átlagosan és személyenként több mint 1000) szerzõi jog által védett zenei fájlt. Az RIAA elmondta, hogy ezekre a perekre a közönség körében folytatott több éves felvilágosító munka után kerül sor, melynek során tudatosítani kívánták, hogy a jogosítatlan letöltések illegálisak és rávilágítottak arra is, hogy a nagy kiadó cégek mindeközben hatalmas zenei katalógust tettek elérhetõvé több tucat új, magas minõségû, alacsony költségû legális online szolgáltatáson keresztül.

Ugyanakkor az RIAA kijelentette, hogy a zeneipar kész amnesztiát felajánlani azoknak a P2P felhasználóknak, akik önként azonosítják magukat, feladják anonimitásukat, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy abbahagyják zenei fájljaik internetes cseréjét. Az RIAA garantálja, hogy azokat az eddig még nem azonosított fájlcserélõket, akik aláírt és hitelesített okiratban nyilatkozatot tesznek arról, hogy tiszteletben tartják a hangfelvételek szerzõi jogait, nem fogják perrel sújtani.

„Nem szívesen játsszuk a kemény fiút és fenyegetõzünk perrel – mondta az RIAA elnöke, Cary Sherman – de egyszerûen nem engedhetjük, hogy a hangfelvételek ellopása tovább folytatódjon, és ily módon az internetes kalózkodás tönkretegye a mûvészek, zenészek, szerzõk alkotókedvét, kreativitását és ellehetetlenítse a zeneipar valamennyi szereplõjének megélhetését.”

Az utóbbi hónapokban, amikor a zeneipar felvilágosító programja végrehajtási szakaszához ért, annak elfogadottsága a közvéleményben, hogy a szerzõi jog által védett zenék fájl-sharing programokon keresztül történõ felhasználása erkölcstelen és illegális, jelentõsen emelkedett.

A legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint az augusztusban megkérdezettek 61 %-a nyilatkozott úgy, hogy tisztában van azzal, hogy ez a magatartás törvénysértõ, szemben a júliusban mért 54 %-kal és a júniusban mért 37 %-kal.

„Hosszú ideje mondjuk az embereknek, hogy a zenei fájlcserélõ programok illegálisak és használóik nem maradhatnak névtelenek, ami azt is jelenti, hogy tettüknek komoly következményei lehetnek – mondta Sherman. Üzenetünket úgy tûnik sokan meghallották és megértették. Egyre több Peer-2-Peer program használója ébred rá, hogy több tucat jogszerû módja van annak, hogy az interneten zenéhez jussanak és egyre többen kezdtek átvándorolni a legális szolgáltatásokhoz. Reméljük még a legmegátalkodottabb elkövetõket is rá tudjuk venni arra, hogy változtassák meg szokásaikat és legális csatornákon keresztül szerezzék be a számukra kedves zenéket.

Az elmúlt esztendõben az RIAA intenzív együttmûködést alakított ki egyetemekkel és felsõoktatási intézményekkel, hogy közösen harcoljanak a zenei kalózkodás ellen. Felismerve a probléma komolyságát az oktatási intézmények szerte az országban olyan szigorításokat vezettek be, amelyeknek célja annak megakadályozása, hogy az egyetemek nagy-sebességû Internet kapcsolatát a diákok zenéket és filmeket tartalmazó kalóz fájlok cserélésére használják fel.

A további oktató jellegû erõfeszítések között mindenképpen ki kell emelni azt a 4 millió ún. Sürgõs Üzenetet, amelyet május óta kapnak a Kazaa és a Grokster hálózatainak felhasználói. Ezek figyelmeztetik õket, hogy nem tudnak névtelenség mögé bújni, amikor illegálisan használnak szerzõi joggal védett hangfelvételeket ezeken a hálózatokon, és amennyiben nem hagynak fel ezzel, akár perrel is kell számolniuk. Az RIAA ezeket a figyelmeztetõ üzeneteket korábban már elküldte azoknak a felhasználóknak is, akiket most perbe fogott.

„Nyilvánvaló, hogy ezek a személyek, a figyelmeztetõ üzenet dacára folytatták a szerzõi joggal védett hangfelvételek használatát – mondta Sherman. Reméljük, hogy a most megkezdett csatánk meggyõzi a kétkedõket, hogy mi nagyon komolyan gondoljuk a jogaink védelmét.”

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége is rendszeresen figyeli a Internetet és a megtalált jogsértõ zenei tartalmak szolgáltatóinak figyelmeztetõ leveleket küld. A legtöbb szolgáltató együttmûködõ magatartást tanúsít, azaz eltávolítja a sérelmezett zenei fájlokat. Néhány szerverüzemeltetõ azonban a figyelmeztetés ellenére sem hajlandó intézkedni. Ilyen esetekben a MAHASZ sem zárja ki azt, hogy büntetõ eljárást kezdeményezzen. A közeljövõben a MAHASZ is fontolóra veszi a filesharing programok használói elleni kártérítési perek megindítását.