Hírarchívum

Világgazdaság: Sony-BMG: szabad a házasság?

Magyarországon is átrendeződhet a lemezpiac, miután az Európai Bizottság várhatóan nem gátolja meg a japán Sony és a német BMG zenecég fúzióját. Az EB egy hónappal korábban még azt jelezte, hogy a két cég egyesülése ellentmondana az unió szabad versenyről szóló törvényeinek. Az érintettek fellebbeztek a döntés ellen, amelyet követően a bizottság zárt ülésen hallgatta meg a Sony és a BMG képviselőit. Az ügyhöz közel állók értesülései szerint az EB nem talált elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy meggátolja a tranzakciót – írta a Bloomberg.

A két cég a Sony Music Kft.-n és a BMG Ariola Hungaryn keresztül hazánkban is a lemezpiac meghatározó szereplője. Geszti Margit, a BMG ügyvezető igazgatója az esetleges fúzióval kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, azt azonban jelezte: információik szerint az EB csak a későbbiekben dönt az ügyben. Dénes Tamás, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) PR-vezetője szerint viszont könnyen elképzelhető, hogy az egyesülő társaságok megelőzik majd a legnagyobb magyar lemezkiadót, a Universal Music Kft.-t.

A társaságok konkrét piaci részesedésével kapcsolatban Dénes Tamás nem nyilatkozott, azt viszont elmondta: nincs nagy különbség a vezető hazai lemezcégek között. Igaz, a legnagyobb társaság itthon a Reader’s Digest Válogatás volt 2003-ban. Őt követi négy nagy multinacionális cég: a Universal, az EMI, a Warner és a BMG. A hatodik helyre tavaly feljött a Hungaroton, és azt követte a Sony. Az öt multinacionális kiadó az összforgalom 59 százalékát adja.

A Sony és a BMG fúziójával világszinten is a legnagyobb lemezcég jöhet létre. Az új társaság várhatóan megelőzi a Vivendi leányvállalatát, a Universal Musicot, amely korábban több mint 25 százalékos részesedésével abszolút piac-vezető volt. Igaz, a lemeztársaságok nemzetközi szövetségének (IFPI) adatai szerint tavaly viszszaesett a cég részesedése 23,5 százalékra. Az öt nagy lemezcég közül a legkisebb BMG viszont 2003-ban erősítette pozícióját: 2,3 százalékponttal, 11,9-re emelte a részesedését a lemezpiacon, miután megvásárolta a Zomba nevű társaságot, amely többek között Britney Spears lemezkiadója.

(Világgazdaság)