Hírarchívum

Másolásvédelemmel ellátott lemez vezet Amerikában

Míg egyre több kiadó gondolkodik azon, hogy elhagyja a másolásvédelmet lemezeiről a közeljövőben, az Egyesült Államokban a heti hivatalos Billboard listát egy ilyen szoftverrel ellátott CD vezeti. Újra fellángolhat a vita a másolásvédelem szükségességéről.Rengeteg találgatás és hosszú várakozás előzte meg a Guns’n’Roses és a Stone Temple Pilots tagjaiból verbuválódott szupergrup, a Velvet Revolver első lemezét, de ez úgy tűnik, még a promóció szempontjából sem lett hátrányos. A nyolcvanas-kilencvenes évek sztárjai már a megjelenés hetében a Billboard Hot 200 élére tudtak kerülni, ami könnyedén a rock újabb térhódítását eredményezheti.

A Velvet Revolver kirobbanó sikere viszont vereséget jelent egyrészt az egykori zenésztársnak, a Guns’n’Roses nevet ma is tulajdonló Axl Rose-nak, akinek Chinese Democracy című albuma már évek óta várat magára, és vereséget jelenthet azoknak, akik szerint nem vásárolnak szívesen az emberek másolásvédett CD-ket. A Velvet Revolver albuma ugyanis így jelent meg, ami ma az Egyesült Államokban ritkaságnak számít. Odaát ugyanis kisebb perek és a másfajta gondolkodásmód hatására a kiadók ritkábban használták eddig a másolásvédelmi technológiákat korongjaikon. A kérdés persze adódik: jelentheti-e mindez a másolásvédelem győzelmét? Az Egyesült Államokban eddig soha nem vezette a sikerlistát olyan album, amelyet ez a technológia véd.

A rockcsapat lemezén is szerepel a figyelmeztetés a másolásvédelemről, ami azt jelenti, hogy annak tartalmát nem lehet számítógépre menteni, hanem külön található rajta egy Windows Média Formátumban lévő adatsáv is. Utóbbi biztosítja azt, hogy a CD-t bárki meg tudja hallgatni a számítógépében is, illetve hogy akár egy hordozható multimédiás lejátszóra is áttölthesse. A dolog egyetlen pikantériája az, hogy az Egyesült Államokban hihetetlenül népszerű Apple iPod lejátszókon mindez nem működik, mert az Apple egyelőre elzárkózik attól a lehetőségtől, hogy készülékei más médiaformátummal is működjenek.

A Velvet Revolver albumát Magyarországon a BMG forgalmazza és a nyitó héten a MAHASZ TOP 40 37. pozíciójában kezdett.