Hírarchívum

A francia kormány jóváhagyta a "három lehetõség" rendszert

A francia kormány zöld utat adott a nagy vitáktól kísért "Internet és szellemi alkotás" elnevezésû törvénynek, melynek célja az Online kalózkodás megfékezése.A francia kormány zöld utat adott a nagy vitáktól kísért "Internet és szellemi alkotás" elnevezésû törvénynek, melynek célja az Online kalózkodás megfékezése.

A június végi fejlemény az elsõ lépést jelenti a törvény elfogadásának folyamatában, a törvénytervezet most a francia parlament elé kerül.

A törvény célja az online kalózkodással szembeni küzdelem, elsõdlegesen az ún. "három lehetõség" sémája alapján. Egy újonnan felállított független hatóság, a HADOPI feladata, hogy figyelmeztetéseket küldjön, majd esetlegesen letiltsa a jogsértõ felhasználók Internet elõfizetését.

A HADOPI a jogtulajdonosok felkérései alapján fog fellépni, és jogosult lesz az Internet-szolgáltatóktól megtudni a szerzõi jogokat megsértõ számítógép-felhasználók kilétét.

A hatóság ezután egy három lépéses folyamatot indít majd el. Elõször E-mailben küldenek egy figyelmeztetést, majd ha a jogsértés továbbra is fennáll, ajánlott levélben egy újabbat. A harmadik jogsértésnél a HADOPI jogosult lesz felfüggeszteni a felhasználó Internet-szolgáltatását egy 3-tól 12 hónapig terjedõ idõszakra, amely idõszak lerövidülhet 1-3 hónapra, amennyiben a jogsértõ vállalja, hogy beszûnteti az illegális letöltést.

"Ez egy elõremutató módszer egy Franciaországban különösen fontos problémával szemben", jelentette ki sajtótájékoztatóján Christine Albanel francia kulturális miniszter.

Albanel megjegyezte, hogy a digitális piac a francia zeneipar mindössze 7%-át tette ki 2007-ben. "Reméljük, hogy 2009-re vagy 2010-re az illegális letöltések csökkenésével a zeneipar magabiztosan tekinthet már a jövõbe", tette hozzá, a kalózkodási ráta 70-80%-os visszaesését jósolva.

Albanel hetente több ezer figyelmeztetésre számít a HADOPI-tól, amely 15 millió Eurós költségvetés fölött rendelkezhet majd.

A jogtulajdonosoknak továbbra is lehetõsége lesz pert indítani a jogsértõ felhasználókkal szemben. A francia törvények értelmében az illegális fájlcserélés akár 300 ezer Euróig terjedõ pénzbüntetéssel, illetve 3 évig terjedõ börtönnel sújtható.

A törvénytervezet Franciaország legnagyobb zenekereskedelmi bolthálózata, a Fnac egykori ügyvezetõje, Denis Olivennes agyában született meg, aki tavaly õsszel három hónapon keresztül dolgozott ez ügyben egy bizottság élén.

Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, következõ lépésként a tervezetet el kell fogadnia a francia parlament alsó- és felsõházának. A tervezet vitája idén õszre várható, magyarázta Albanel, némi csúszást elismerve az eredeti tervhez képest, amely már nyárra tervezte a vita megkezdését. A törvény ily módon 2009 elején léphet életbe.