Hírarchívum

A DualDisc-é a jövő?

Komoly költségmegtakarítást is jelenthet a kiadóknak a DualDisc, amelyet szinte minden jelentősebb lemezkiadó kipróbált és alkalmazni szeretne már a közeli jövőben. A DVD Fórum seattle-i tanácskozásán hivatalosan hozzájárulását adta a CD/DVD hibrid multimédia lemezek kereskedelmi forgalmazásához.Ahogyan korábban honlapunkon is beszámoltunk róla (A major kiadók a DualDisc lemezek árusítását tesztelik), az év elején szinte minden kiadó „ráharapott” az új formátumra, amely ha nem is forradalmasítja a hanglemezipart, de mindenképpen csökkenti a felmerülő költségeket. A DualDisc formátum lényege alapvetően az, hogy a szabvány, maximum 1,5 mm vastag DVD lemez egyrétegnyi DVD, valamint egy a szokásosnál valamivel vékonyabb rétegen tárolt zenei CD tartalmat foglal magába. A hibrid CD/DVD lemezek előnye, hogy a rajtuk lévő zenei, illetve képi tartalmakat tulajdonosuk otthoni DVD lejátszóján jobb minőségben élvezheti, ugyanakkor akár autóban, vagy gyalog menet közben, hagyományos CD lejátszón is meghallgathatja ugyanazokat a zenéket.

A formátum komoly költségmegtakarítást jelent a lemezkiadóknak, mivel ezentúl egyetlen lemezen adhatják majd ki azokat a kettős, DVD/CD termékeiket, amelyek eddig két külön lemezt tartalmaztak. A gyártási költségek ugyan ezáltal valamivel magasabbak lehetnek, a nyersanyag-, és a terjesztési költségek viszont jelentősen csökkennek majd, ami a jelenlegi helyzetben nem tekinthető elhanyagolható szempontnak.

Jelenleg ott tartunk, hogy a februári ígéreteknek megfelelően szinte az összes nagyobb kiadó piacra dobott már kísérleti jelleggel és korlátozott számban DualDisc lemezeket az Egyesült Államokban, ahol fogadtatásuk többnyire kedvezőnek bizonyult. Így jelent meg az R.E.M., a Linkin Park, Usher az AC/DC vagy éppen a Calling anyaga. A Sony részvétele a projektben különösen érdekes, tekintetbe véve, hogy a japán technológiai óriás hivatalosan saját, Super Audio CD formátumát favorizálja és tekinti a következő generációs CD szabványnak, de úgy tűnik a DualDisc népszerűsége elgondolkodtatta a cég vezetőit a prioritásokat illetően.

(prim.hu alapján)