Hírarchívum

Áttörés a másolásvédelemben?

Két új másolásvédelmi project is a befejezéséhez érkezett, és könnyen elképzelhető, hogy már ezekkel az „intelligens” technológiákkal találkozhatunk a közeljövőben megjelenő albumokon az illegális másolás elleni harc jegyében.Sok problémát megoldhat a hanglemezmásolás elleni küzdelemben a SunnComm International és a Macrovision nevű számítástechnikai cégek egymástól független fejlesztései. Mind a két cég azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan új generációs másolásvédelmi technológiát dolgozzon ki, amely valamelyest megakadályozza a gátlástalan CD-másolást, de ugyanakkor a ma használatos software-ekkel ellentétben megmarad a másolat készítésének lehetősége. Egészen pontosan az új technológia bizonyos számú másolat elkészítését engedélyezi, illetve ennél még annyival tud többet, hogy az erről másolt CD-kről nem lehet újabb másolatot készíteni.

A jelenlegi másolásvédelmi eljárások legnagyobb hibájául a szakértők azt róják fel, hogy mindenkinek joga van az általa megvásárolt CD-jéről személyes használatra legalább egy másolatot készíteni – ezek a technológiák ezt egyelőre nem engedik. Viszont abban is egyet értenek, hogy valamilyen módon gátat kell szabni a másolásoknak, mert ez az iparág jelentős gyengüléséhez vezethet. Probléma még a mai védelmi rendszerekkel, hogy gyakran nem engedélyezik az alternatív CD-lejátszókban való üzemelést. Mindezeket a problémákat az új fejlesztések már megoldhatják.

Amennyiben az új generációs másolásvédelmi technológiák teret nyernek, valószínűleg az internetes zeneáruházak is nyomás alá kerülhetnek, hogy változtassanak bizonyos szabályaikon, korlátozzák a letöltések/másolások számát.

A két cég fejlesztéseit szinte az összes multinacionális kiadó figyelemmel kíséri, a BMG pedig a SunnComm International technikáját már teszteli is, ha megfelel, hamarosan találkozunk vele a hazai boltokban kapható CD-ken is.