Hírarchívum

Hat hónapot kapott egy francia zenekalóz

Egy párizsi bíróság hat hónapos letöltendő büntetést szabott ki egy francia állampolgárra, aki Internetről letöltött zenéket másolt ki írható CD-kre, majd árulta azokat illegálisan.Bruno Dugas-t a Bíróság bűnösnek találta, mert meg nem engedett felvételeket kínált eladásra a saját AOL-os website-ján keresztül. A május 26-án kiszabott büntetés az első ilyen jellegű a francia bűnügyi krónikák szerint. A hasonló ügyek eddig jobbára felfüggesztett büntetéssel zárultak.

A Bíróság azt is elrendelte, hogy Dugas-nak 1000 Eurós kártérítést kell fizetnie, illetve egyenként 3000 Eurót kell az SPPF és az SCPP közös jogkezelő szervezetek számláira átutalnia. A vádlott a saját website-ján több mint nyolcezer neves francia és nemzetközi művész hangfelvételét ajánlotta, amelyeket CD-re másolt, majd eladta azokat.

„Ez a döntés határozottan figyelmezteti az Internetes bűnözőket, hogy börtönbüntetés kockázata lebeg a fejük felett, ha bármilyen formában támadják más szellemi termékét.” – áll az SPPF hivatalos közleményében. A másik jogkezelő szervezet, az SCPP is üdvözölte a lépést és egy megújult támogatásnak nevezte az online kalózkodás elleni harcban. „Az e fajta bűnözés elleni harc mindaddig nem lehet eredményes, amíg a szerzői jogok és az e-kereskedelem európai iránylevei nem kerülnek be a nemzeti jogszabályok közé.” – állítja a szervezet közleménye.

Franciaország új e-kereskedelmet szabályozó törvényjavaslata két héttel ezelőtt került a Szenátus elé, ahol elfogadták, így hamarosan törvényerőre emelkedhet.