Hírarchívum

sg.hu:Zeneáruház már Magyarországon is

Az Axelero Internet [origo>play] Zeneáruház néven létrehozta Magyarország első internetes zeneboltját, amely ma, az internet világnapján kezdte meg a működését.Az Axelero Internet [origo>play] Zeneáruház néven létrehozta Magyarország első internetes zeneboltját, amely ma, az internet világnapján kezdte meg a működését. Az internetvállalat új szolgáltatása az egy hónappal ezelőtt bemutatott első, hazai, strukturált, szélessávú tartalomszolgáltatás, az [origo>play] portál kínálatát bővíti. A látogatók kezdetben 14 hazai kiadó 3000 számából válogathatnak, ám nemsokára a nagy nemzetközi kiadók zenei anyagaival több tízezerre bővül a kínálat. A portál létrejöttét a hazai internetes piac, és ezen belül is a szélessávú internet-elérések lendületes gyarapodás tette lehetővé. A szolgáltatás nem csak itthon újdonság: az EU-hoz minap csatlakozott közép-európai országok között is először itt valósul meg ilyen internetes szolgáltatás.

A [origo>play] Zeneáruházban teljes albumok és egyes számok egyaránt vásárolhatók; mindegyikbe ingyenesen bele is lehet hallgatni, valamint stílus, előadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni. A kiválasztott zenéért bankkártyával vagy emelt díjas SMS formájában lehet fizetni.

A kiadók számára fontos, hogy egy független platformon váljanak elérhetővé termékeik. Az Axelero előnye, hogy portálján, az [origo]-n keresztül a hazai internetezőknek csaknem a háromnegyedét eléri. A Zeneáruházhoz a hanglemezkiadók mellett szükség volt a szerzők közös jogkezelő szervezetének (Artisjus) és az előadóművészek közös jogkezelő szervezetének (Előadóművészi Jogvédő Iroda, EJI) hozzájárulására is. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége eleve támogatta a szolgáltatást, amely legális lehetőséget kínál a törvénytelen fájlcserélő rendszerek helyett. A szolgáltatás kialakításában nagy szerepe volt az Axelero partnerének, az eMusic Kft.-nek, amely az [origo>play] Zenáruház és az azt kiszolgáló médiatár rendszer fejlesztését, programozását végezte, és egyben a zeneáruház technológiai és tartalomszolgáltató partnere.

Mára kialakult, működő eljárások vannak a jogilag védett tartalmak biztonságos értékesítésére. Nemzetközileg két elterjedt DRM megoldás létezik. Az egyik az Apple Computer által kifejlesztett technológia, amelyet az Apple iTunes zeneboltja alkalmaz, a másik a Microsoft Digital Rights Management rendszere, amelyet számos internetes tartalomszolgáltató - így az [origo>play] Zeneáruház is - alkalmaz. E megoldás szerint a zeneszámok Windows Media Player formátumban tölthetők le, amely az MP3-nál jobb minőséget kínál. A zenefájlokat csak a lejátszó szoftverlicenszének megvásárlása után lehet hallgatni (ez benne van a Windows operációs rendszerekben), illetve e szoftver szabályozza, hogy hány számítógépen (saját PC és egy laptop) hallgathatók a számok, és csak kétszer írhatók ki audio CD-re.

A Zeneáruház megnyitását bejelentő sajtótájékoztatón a LigetPress tudósítójának kérdésére (miért a Microsoft Windows-alapú tartalomértékesítő megoldását választotta az Axelero?) elmondták, hogy napjainkban a legelterjedtebb operációs rendszerrel működő "egyetlen, digitális szerzőijog-kezelő rendszerről van szó".

(sg.hu)