Hírarchívum

Nagy durranás a slágerlistáknál!

Egyértelmûen látszik, hogy az egész világon hódít a digitális zene; a zenefogyasztók egyre inkább az online szolgáltatásokat használják, és egyre több ilyen érhetõ már el Magyarországon is.Egyértelmûen látszik, hogy az egész világon hódít a digitális zene; a zenefogyasztók egyre inkább az online szolgáltatásokat használják, és egyre több ilyen érhetõ már el Magyarországon is.

Egy részük dalonként kínálja a letöltéseket ("a la carte download"), a legismertebb ezek közül az iTunes. A legfrissebb trend pedig a streaming; a felhasználó fix havi elõfizetési díj mellett (vagy az ingyenes verzióban, de akkor reklámok közbeiktatásával) bármikor hozzáfér több millió zeneszámhoz, és azokat bármikor hallgathatja a számítógépén, okostelefonján, stb.

A világ legnépszerûbb streaming szolgáltatása, a svéd Spotify nemrég érkezett Magyarországra, a mostani héttõl kezdve pedig a MAHASZ hivatalos Stream Top 40-es slágerlistájába is beleszámítanak a Spotify adatai! Ez azt jelenti, hogy a Deezer és a Google Play mellett immár a harmadik, ráadásul a legnagyobb ilyen szolgáltató is hétrõl hétre a MAHASZ rendelkezésére bocsátja a számait.

Mostantól teljes képet kaphatunk tehát arról, hogy mit szeretnek, mit hallgatnak a magyar zenerajongók a legújabb, legkedveltebb fogyasztási szokásoknak megfelelõ online szolgáltatások segítségével. A teljes listából készült kivonat, a Magyar Stream Top 10 segítségével pedig külön megtudhatjuk azt is, melyek a legnépszerûbb magyar zenék a digitális világban.

Egyéves szülinap...

Pontosan egy évvel ezelõtt indította a MAHASZ a hivatalos Stream Top 40 slágerlistát, így tökéletes idõzítéssel, épp az elsõ évforduló hetében válik teljessé a lista azáltal, hogy mindhárom szolgáltató adatait magába foglalja.

Ön is bármikor bele tud szólni a slágerlista alakulásába; ha eddig nem használta, próbálja ki ingyen bármelyik szolgáltatást, a Spotify-t, a Deezert, Google Play-t!