Hírarchívum

Indul a Cseh Tamás Program!

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján (www.nka.hu) megjelent a Cseh Tamás Program elsõ pályázati felhívása. Az NKA Zenei Kollégiuma olyan pályakezdõ elõadók és zenekarok elsõ hang- és képfelvételének elkészítését, valamint a pályára lépést segítõ kommunikáció megvalósítását kívánja támogatni, akik igazolni tudják, hogy a pályázat megjelenése elõtt legalább 12 hónappal már mûködtek és minimum két nyilvános fellépésük volt. A Nemzeti Kulturális Alap honlapján (www.nka.hu) megjelent a Cseh Tamás Program elsõ pályázati felhívása. Az NKA Zenei Kollégiuma olyan pályakezdõ elõadók és zenekarok elsõ hang- és képfelvételének elkészítését, valamint a pályára lépést segítõ kommunikáció megvalósítását kívánja támogatni, akik igazolni tudják, hogy a pályázat megjelenése elõtt legalább 12 hónappal már mûködtek és minimum két nyilvános fellépésük volt.

A kollégium rendelkezésére álló tervezett keretösszeg 60 millió forint, amelybõl pályázatonként 2 millió forint támogatás igényelhetõ. Pályázatot benyújtani elõzetes regisztrációt követõen kizárólag online, az NKA portálján keresztül 2014. szeptember 22-én éjfélig lehet.

A Cseh Tamás Program elindulását 2014. május 12-én Balog Zoltán emberi erõforrások minisztere, az NKA elnöke jelentette be. Az új, magyar könnyûzenei program célja, hogy támogassa a könnyûzenei utánpótlást, és elõsegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetõségeit, külföldi népszerûsítését. A Cseh Tamás Program több alprogramból áll, amelyek lehetõséget teremtenek a könnyûzene egyes részterületeinek támogatására. A most megjelent felhívás az elsõ alprogram megvalósulását segíti, amelyet további pályázati felhívások követnek az NKA Zenei Kollégiumánál. A program lebonyolításához rendelkezésre álló forrás az üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel 25%-a.

Támogatás az alábbi kiadási jogcímekre igényelhetõ:

- elõadói tiszteletdíj,
- mentor tiszteletdíja,
- szerzõi jogdíj(ak),
- stúdióköltség és utómunka,
- kép- és hanghordozók gyártási, anyag- és csomagolási költségei,
- reklám- és propagandaköltség,
- marketing- és hirdetési költség (erre a jogcímre az NKA-tól igényelt támogatás maximum 10%-a kérhetõ, a megítélt támogatás maximum 10%-a használható fel),
- nyomdai elõkészítés(i) munkák,
- nyomdaköltség,
- képfelvétel-készítés és utómunka,
- grafikai tervezés

A pályázat benyújtásának feltétele az 5000 Ft-os nevezési díj megfizetése.

A nevezést megelõzõen regisztráció szükséges a www.nka.hu/regisztracio oldalon.

A kiválasztási folyamat részeként egy élõ, színpadi meghallgatásra is sor kerül, amin - a magyar zenei élet képviselõibõl álló - zsûri választja ki a támogatandó elõadókat, zenekarokat. Emellett a támogatott pályázó - a pályázati cél elérése érdekében - köteles lesz a Zenei Kollégium által kijelölt mentorral együttmûködni.

Igényelhetõ támogatás: 2 000 000 Ft pályázatonként.
Elõadónként, zenekaronként csak 1 pályázat nyújtható be!

További pályázati feltételek, információk és a pályázati felhívás itt olvashatók.