Hírarchívum

Csak jogtiszta DJ-k léphetnek fel a Balaton Soundon

A többek között a Balaton Soundot is szervezõ Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) együttmûködésének köszönhetõen idén kizárólag olyan DJ-k léphetnek fel a fesztiválon (és a szervezõk további rendezvényein), akik teljes mértékben jogtiszta hangfelvételeket használnak; azaz a többszörözött (másolt) zenéik után jogdíjat fizettek. A többek között a Balaton Soundot is szervezõ Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) együttmûködésének köszönhetõen idén kizárólag olyan DJ-k léphetnek fel a fesztiválon (és a szervezõk további rendezvényein), akik teljes mértékben jogtiszta hangfelvételeket használnak; azaz a többszörözött (másolt) zenéik után jogdíjat fizettek.

A hatályos jogszabályok értelmében többszörözésnek minõsül minden, nem gyári hordozón található hangfelvétel, beleértve az internetrõl, bármilyen forrásból történõ letöltéseket is.

A MAHASZ többféle lehetõséget is kínál a DJ-knek a másolt hangfelvételek jogosítására, így a fesztiválok fellépõi is szabadon választhatnak ezek közül.

Akik év közben számos további alkalommal is közönség elé állnak, azoknak természetesen érdemes lehet az átalánydíjas jogosítást választani, akik pedig csak ezen az egy vagy csak néhány fesztiválon lépnek fel, élhetnek az alkalmi jogosítás lehetõségével.

Számos hatósági ellenõrzés várható a további nyári fesztiválokon is, és ilyenkor sajnálatos módon rendszeresen indulnak büntetõeljárások is a zenét jogszerûtlenül felhasználó DJ-kkel szemben. A fesztiválok szervezõinek nincs jogi felelõssége az ott fellépõ DJ-k zenei állományával kapcsolatosan, ám jelentõs hátrány éri õket is, ha egy-egy jogsértõ DJ miatt a NAV hosszadalmas eljárást folytat a helyszínen, huzamosabb idõn keresztül leáll a buli valamelyik színpadnál, stb. Mindenki számára jobb, kényelmesebb és barátságosabb megoldás, ha a szervezõk maguk is elõírják a fellépõ DJ-k számára a jogtiszta tevékenységet.

Ahogy maguk a szervezõk is vallják: érthetetlen, hogy komoly, profi DJ-k hogyan tehetik meg, hogyan gondolhatják, hogy tevékenységüket az arra vonatkozó jogszabályok be nem tartása mellett végezzék. Az ország legnagyobb fesztiváljain már nem lehet kérdés, hogy a hatályos jogszabályokat mindenki betartja.