Hírarchívum

A Dal 2014 - tarolnak a versenyzõk az eladási listákon!

Csütörtök délben kerülnek publikálásra teljes körben a hivatalos magyar slágerlisták, de már most, egy nappal korábban exkluzív információkkal szolgál a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége. Tavaly õsz óta már az online zeneáruházak értékesítései is megjelennek a slágerlistákban, és ezen a héten izgalmas eredményeket láthatunk.Csütörtök délben kerülnek publikálásra teljes körben a hivatalos magyar slágerlisták, de már most, egy nappal korábban exkluzív információkkal szolgál a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége. Tavaly õsz óta már az online zeneáruházak értékesítései is megjelennek a slágerlistákban, és ezen a héten izgalmas eredményeket láthatunk.

A beérkezõ adatokból folyamatosan készülõ listák közül elsõként az egyedi dalletöltések alapján összeálló, ún. Single Top 20-as lista áll már most rendelkezésre, amelyen ezen a héten igen jól szerepelnek A Dal 2014 döntõjének versenyzõi.

A Fair Play kezdeményezés és az MTVA együttmûködéseként a www.fairplaymagyarorszag.hu oldalon megtalálhatjuk szinte a teljes mezõnyt, és részletes információkar arról, hogy melyik dal hol és hogyan érhetõ el a Magyarországon mûködõ online zeneáruházakban. Ezek egy része (pl. Deezer, Spotify) elõfizetés ellenében korlátlan hozzáférést biztosító, ún. streaming szolgáltatás, másik részükben (iTunes, Songo, dalok.hu) egyesével tudjuk nem csak meghallgatni, hanem meg is vásárolni a dalokat, a Google nemrég indult új szolgáltatásánál (Google Play) pedig bármelyik verzió elérhetõ.

A közönség láthatóan nagyon kedveli a dalokat; mindkét típusú szolgáltatásnál nem csak a döntõ résztvevõi, de a korábbi fordulókban már kiesettek közül is sokan felbukkantak.

A leglátványosabb a fentebb már említett, dalonkénti vásárlásokat összesítõ Single Top 20 lista: a New Level Empire egészen a második helyig jutott! Rögtön utánuk következik Bogi és a Honeybeast, a top 10-be befért még a Fool Moon, a legjobb 20 között pedig további eurovíziós versenyzõket is találunk: Dér Heni, Király Viktor és Pál Dénes.

A verseny gyõztesének, Kállay Saunders Andrásnak a dala egyelõre sajnos nem elérhetõ az online zeneáruházakban. A Fair Play kampányt koordináló ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért minden segítséget megadott ahhoz, hogy a dalok a lehetõ leggyorsabban bekerüljenek, de nem minden kiadó élt ezzel a lehetõséggel.

Kiváló eredményeket értek tehát el A Dal 2014 indulói; nem csak a televíziós SMS-szavazásnál aktivizálta magát a közönségük, hanem a rajongás, a zene és az elõadók iránti elkötelezõdés legegyértelmûbb bizonyítékával is szolgálnak: fizetnek a kedvenceik által létrehozott és elõadott dalokért.

További információk, részletes listák a MAHASZ csütörtök délben kiküldésre kerülõ slágerlista-hírlevelében.