Hírarchívum

Globális útmutató az online zenéhez - újraindult a Pro Music

A mai nappal elindult az átalakított www.pro-music.org weboldal, egy könnyen és egyszerûen használható információforrás mindazok számára, akik többet szeretnének tudni a világszerte elérhetõ, legálisan mûködõ digitális zeneszolgáltatásokról.A mai nappal elindult az átalakított www.pro-music.org weboldal, egy könnyen és egyszerûen használható információforrás mindazok számára, akik többet szeretnének tudni a világszerte elérhetõ, legálisan mûködõ digitális zeneszolgáltatásokról.

Az eredetileg 2003-ban indított oldalt a Zeneipar nemzetközi szervezete hozta létre, számos további partner, köztük független lemezcégek, menedzserek, elõadók, szerzõk, kereskedõk és zenei szakszervezetek részvételével. Pontos és friss információval szolgál a világ közel 500 legális zenei oldalával kapcsolatban.

A Pro Music két fõ funkciója:
  • Joszerûen mûködõ szolgáltatások linkjeinek teljes listája, a országok, illetve szolgáltatástípusok szerint csoportosítva
  • Információs portál közérthetõ magyarázattal a Szerzõi jogi törvényekrõl, útmutatóval a zene biztonságos és legális online eléréséhez (kilenc különbözõ nyelven elérhetõ), valamint hasznos oktatási anyagok és iparági jelentések linkjeivel.

Az online zeneáruházak szélesedõ válaszékára való tekintettel az oldalon külön bontásban szerepelnek az elérhetõ szolgáltatások típusuk szerint (dalonkénti letöltés, elõfizetés, hirdetések által finanszírozott), és földrajzi elhelyezkedésül szerint is.

Az oldal kifejezi a digitalis zeneértékesítés utóbbi években végbement fejlõdését is. 2003-as indításakor a Pro Music egész Európában mindössze 20 szolgáltatást tüntetett fel, az iTunes épp csak elindult az Egyesült Államokban, egymillió letöltést produkálva az elsõ héten. A fogyasztók 200 ezer hangfelvétel közül választhattak.

Ma a világ több mint 100 országából, 26 millió fölötti hangfelvétel közül választhatnak a fogyasztók, közel 500 szolgáltatás jóvoltából. Korábban soha nem látott választék áll rendelkezésre: egy-egy dal megvásárlása, stream, elõfizetés, ingyenes hallgatás hirdetések segítségével, megszámolhatatlan mennyiségû digitalis lejátszó eszközön. A digitalis zene ma világszerte a rögzített hangfelvételekbõl származó bevételek egyharmadát teszi ki, összértéke 2011-ben 5.2 milliárd dollárra tehetõ.