Hírarchívum

Tízbõl egy ausztrál felhagyott a kalózkodással

Egy ausztrál közvélemény-kutatás eredményei szerint a válaszadók tíz százaléka ismerte el, hogy bár korábban kalózkodott, mára felhagyott az illegális letöltéssel. Az okok között a legális tartalom elérhetõsége, a vírusoktól való félelem és morális érvek is szerepelnek.Egy ausztrál közvélemény-kutatás eredményei szerint a válaszadók tíz százaléka ismerte el, hogy bár korábban kalózkodott, mára felhagyott az illegális letöltéssel. Az okok között a legális tartalom elérhetõsége, a vírusoktól való félelem és morális érvek is szerepelnek.

Mintegy 1600 válaszadó bevonásával az Intellectual Property Awareness Foundation (IPAF) készíttette azt a felmérést, amely a kalózkodás csökkenthetõségére mutat rá Ausztráliában. A közelmúltban publikált felmérés eredményei szerint a válaszadók 27 százaléka ismerte el, hogy szokott illegálisan letölteni, tíz százalék azonban jelezte, korábban kalózkodott, de már nem teszi.

Az Advanced Television beszámolója szerint a jogsértéssel felhagyók 67 százaléka közölte, azért nem tölt le illegálisan, mert tart tõle, hogy a keresett fájlokkal vírusokat is letölt a számítógépére. A kérdésre 65 százalék jelezte, sokkal több a legálisan elérhetõ tartalom, ezért sem tölt le, 61 százalék pedig elismerte, tudja, hogy a kalózkodás törvénytelen.

A letöltõk a kutatás szerint filmeket és tévémûsorokat keresnek. A válaszadók tíz százaléka ez utóbbi mûfaj termékeit tölti le rendszeresen illegálisan. A kalózkodók 72 százaléka azért tölti le a tévémûsorokat, mert nem elérhetõ az adás Ausztráliában, de 86 százalék azzal magyarázta tettét, hogy az elérhetõ kalóztartalmak ingyenesek.

Forrás: HENT