Hírarchívum

Szuperkoncerttel köszöntötték a brit uralkodót

Minden idõk egyik legnagyobb szuperkoncertjével köszöntötték hétfõ este Londonban a brit uralkodót gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából. A világsztárokat felvonultató több százezres népünnepélyre ugyanakkor váratlan árnyékot vetett II. Erzsébet királynõ férjének, Fülöp edinburghi hercegnek kórházi kezelést igénylõ hirtelen megbetegedése.Minden idõk egyik legnagyobb szuperkoncertjével köszöntötték hétfõ este Londonban a brit uralkodót gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából. A világsztárokat felvonultató több százezres népünnepélyre ugyanakkor váratlan árnyékot vetett II. Erzsébet királynõ férjének, Fülöp edinburghi hercegnek kórházi kezelést igénylõ hirtelen megbetegedése.

Az idén 86 esztendõs királynõ 26 évesen, 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lett az Egyesült Királyság uralkodója. A központi ünnepségeket a hétfõi és keddi rendkívüli munkaszünettel négynapossá hosszabbított mostani, elsõ júniusi hétvégére szervezték.

A gyémántjubileumi hosszú hétvége egyik legkiemelkedõbb rendezvénye volt a hétfõ esti szuperkoncert a Buckingham-palota - a legfõbb londoni királyi rezidencia - elõtti téren. A több mint kétórás megarendezvényen a brit és a nemzetközi pop-rock legnagyobb világsztárjai léptek fel.

A sort Robbie Williams nyitotta, mintegy engedélyt kérve a nézõtéren helyet foglaló királyi családtól a szórakoztatásra a Let Me Entertain You eléneklésével.

Sir Cliff Richard 1968-as Eurovíziós világslágerével, a Congratulations címû örökzölddel köszöntötte az uralkodót, majd mások mellett Sir Elton John, Sir Tom Jones, Stevie Wonder, Shirley Bassey, Jools Holland, Ruby Turner, Annie Lennox és Kylie Minogue váltotta egymást a palota elõtti téren kialakított körszínpadon.

Az éjszakába nyúló koncertet - az óvatos becslések szerint is legalább 250 ezres közönség egetverõ üdvrivalgása közepette - Sir Paul McCartney zárta. Sir Paul olyan klasszikusokat szólaltatott meg, mint a Magical Mystery Tour, a Let It Be, az All My Loving, az azonos címû James Bond-filmepizód fõcímdala, a Live and Let Die, és végül a kritikusok által sokszor kinevetett, de a hétfõ esti közönség által rajongva fogadott Ob-La-Di-Ob-La-Da.

A szuperkoncert legnagyobb meglepetést keltõ záró mozzanata mindazonáltal az volt, amikor maga az ünnepelt jelent meg a színpadon a mûsor összes részvevõjével együtt. II. Erzsébet királynõ nem szólt ugyan az Admiralitás és a Buckingham-palota közötti híres Mall sugárúton összegyûlt, õt ünneplõ többszázezres tömeghez, a megjelentek nevében azonban a királyi házaspár elsõszülött fia, a 64 esztendõs Károly trónörökös köszöntötte megindító beszédben jól láthatóan könnyekig meghatódott édesanyját, megköszönve neki az elmúlt hatvan évben tanúsított példamutatását, és azt, hogy a britek "büszkék lehetnek arra, hogy britek".

A koncert estéjén Nagy-Britanniában, valamint a Korona fennhatósága alá tartozó Csatorna-szigeteken és a Man-szigeten - a gyémántjubileum évére utalva - összesen 2012 jelzõtüzet gyújtottak. Az utolsót - egyben a legnagyobbat, a Nemzeti Jelzõtüzet - maga a királynõ lobbantotta lángra a palota elõtt egy különleges szerkezettel. Mindemellett a nemzetközösségi országokban is hasonló jelzõtüzek ezreivel emlékeztek meg az évfordulóról.

A londoni szuperkoncerten szinte a teljes királyi család jelen volt. Együtt énekelte a slágereket Károly trónörökös és két fia, Vilmos és Harry herceg, Vilmos felesége, Katalin hercegnõ, sõt Paul McCartney mini-koncertje alatt önfeledt éneklésre ragadtatta magát még Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfõbb vallási méltósága is, aki a királyi család társaságában ült a nézõtéren.

Hiányzott ugyanakkor a családtagok közül a 91 esztendõs Fülöp herceg, az uralkodó férje, akit az udvar hétfõ esti hivatalos bejelentése szerint kórházba kellett szállítani a windsori királyi rezidenciáról, "elõvigyázatossági intézkedésként", miután húgyúti fertõzést állapítottak meg nála.

Az idõs herceg elõzõ nap felfázhatott, miután csaknem másfél órát állt fagyos szélben és szakadó esõben annak a hajónak a fedélzetén, amely õt, II. Erzsébet királynõt és a királyi család több más tagját szállította végig a Temze londoni szakaszán.

A gyémántjubileumi ünnepségsorozat egyik leglátványosabb mozzanata volt a Temzén rendezett flottafelvonulás, amelyben a királynõt és családját szállító hajó, a Royal Barge mellett ezer további különbözõ vízi jármû vett részt.

A télies idõ ellenére Fülöp herceg és az uralkodó a Royal Barge tetõvel ellátott, ám minden oldalról nyitott felsõ fedélzetén állta végig a 12 kilométeres utat, és integetett a parton felsorakozott százezreknek.

Az edinburghi herceg alig fél éve sürgõsségi kardiológiai beavatkozáson esett át szívkoszorúér-elzáródás miatt.

Forrás: MTI