Hírarchívum

Zenészeket megkárosító sikkasztási ügy

Az ország legismertebb zenemûvészeit is megkárosító, mintegy félmilliárd forintos sikkasztási ügyet derítettek fel a rendõrség és az adóhatóság nyomozói - számolt be a két szervezet képviselõje budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a lefoglalt termékekkel az érintettek kártalanítása maradéktalanul megvalósulhat.Az ország legismertebb zenemûvészeit is megkárosító, mintegy félmilliárd forintos sikkasztási ügyet derítettek fel a rendõrség és az adóhatóság nyomozói - számolt be a két szervezet képviselõje budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a lefoglalt termékekkel az érintettek kártalanítása maradéktalanul megvalósulhat.

Berár Iván, a Budapesti Rendõr-fõkapitányság (BRFK) Bûnügyi Szervek gazdaságvédelmi fõosztályának vezetõje, felidézve a több éven át tartó ügy elõzményeit, azt mondta: három hangfelvétel-kiadó egymástól függetlenül tett feljelentést a rendõrségen az ország legnagyobb terjesztõjével szemben, mert cégnek már 2010-ben elszámolási nehézségei voltak, a múlt évben pedig nem tudott elszámolni azokkal a hanghordozókkal, amelyeket a kiadók nagykereskedelmi áron, bizományosi értékesítéssel adtak át számára.

Horváth Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatóság képviselõje azt mondta: a BRFK-val közösen idén márciustól folytattak közös ellenõrzéseket, és múlt pénteken, május 11-én egy cég budapesti telephelyén összesen 54 raklap, 8.537 doboz, 200 ezer darab CD-t foglaltak le, amelyek értéke eléri a félmilliárd forintot.

Berár Iván közlése szerint az ország legismertebb és feltörekvõ mûvészeinek, eladóinak, zenekarainak hanghordozóit a MusiCDome Kft. értékesítés céljából vette át közvetlenül a kiadótól a közvetítõi, terjesztõi díjjal együtt, de a termékeket nem adta tovább, hanem azokat egy harmadik, szerzõdésen kívüli cégnél rejtette el feltehetõen azzal a céllal, hogy majd a késõbbiekben sajátjaként értékesíti.

A rendõrség és az adóhatóság nyomozói ezeket a hanghordozókat, fõként CD-ket találták meg a budapesti telephelyen, amelyeket raklapokon, befóliázott, szállításra kész állapotban tárolták. A házkutatás keretében történt lefoglalásról a sajtótájékoztatón a hatóság által készített videofelvételt is bemutatták.

A BRFK fõosztályvezetõje azt mondta, a lefoglalt hanghordozók alapvetõen tárgyi bizonyítási eszközök, az eredeti, nem hamisítvány lemezeket mielõbb visszaadják a kiadóknak, így a szerzõi jogok tulajdonosai és a kiadók kártalanítása is maradéktalanul megtörténhet, ugyanis a hatóságok "az eredeti állapotot állították vissza" a termékek lefoglalásával.

A rendõrség a MusiCDome Kft. vezetõjét jelentõs értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja. A cég hosszú éveken át végzete a kiadók megbízásából az értékesítést, de tavaly tulajdonosváltás történt a cég élén.

A károsultak között van Demjén Ferenc Kossuth-díjas zenész, zeneszerzõ is, akit korábbi sajtónyilatkozatai szerint 10 millió forinttal károsított meg az eljárás alá vont cég.

Szintén több ezer CD- és DVD-lemezét sikkasztották el Mága Zoltán hegedûmûvésznek is, de Berár Iván közlése szerint a lefoglalt hanghordozók értékelése alapján tovább bõvülhet a sértettek köre.

Forrás: MTI