Hírarchívum

Hatékonyabb együttmûködést vár a YouTube-tól a német bíróság

Egy német bírósági döntés szerint a YouTube nem felelõs minden valaha feltöltött videó jogtisztaságáért, ellenben köteles hatékonyabb szûrõrendszerrel segíteni a kalózkodás akadályozását.Egy német bírósági döntés szerint a YouTube nem felelõs minden valaha feltöltött videó jogtisztaságáért, ellenben köteles hatékonyabb szûrõrendszerrel segíteni a kalózkodás akadályozását.

Részben elmarasztaló ítélet született a német bíróságon a legnagyobb videómegosztó kalózkodás elleni felelõsségét firtató perben. Az eljárást a német közös jogkezelõ szervezet, a Gema indította a YouTube ellen 12 jogsértõ videó eltávolításának ügyében, kérve annak megállapítását, hogy a portál nem lép fel hatékonyan az oldalon elkövetett szerzõi jogi jogsértésekkel szemben.

A hamburgi bíróság azon túl, hogy kimondta a vitatott tartalom eltávolításának szükségességét, megállapította azt is, hogy a YouTube oldalán történõ szerzõi jogi jogsértéseknek nem a portál az elkövetõje, hanem annak felhasználói, emiatt az üzemeltetõk nem kötelezhetõk arra, hogy visszamenõleg a teljes elérhetõ videó kínálat jogtisztaságát ellenõrizzék. A Bloomberg Businesweek beszámolója szerint a bíróság ennek ellenére úgy találta, az viszont elvárható a YouTube-tól, hogy segítse a kalózkodás akadályozását.

A bíróság ítélete szerint a videó megosztó egyrészt köteles azonnal reagálni a jogtulajdonosoktól érkezõ panaszra, másrészt köteles a jelenleginél hatékonyabb szûrõrendszerrel akadályozni a jogsértõ videók feltöltését. A testület szerint a most használt Content ID rendszer, amely a videóban szereplõ hanganyag felismerésére alkalmas, nem elegendõ ahhoz, hogy a jogsértések kellõ alapossággal észlelhetõek legyenek. A bíróság javaslata értelmében a portálnak kulcsszavas szûrõrendszert is ki kell alakítania.

Forrás: HENT