Hírarchívum

Szerzõi jogi pert vesztett a YouTube Németországban

Egy németországi bíróság múlt héten zenei videók eltávolítására kötelezte a YouTube videomegosztó portált szerzõi jogok megsértése miatt, szakértõk szerint az ítélet világszerte irányadó lehet a szerzõi jogok és az internet viszonyát övezõ vitákban.Egy németországi bíróság múlt héten zenei videók eltávolítására kötelezte a YouTube videomegosztó portált szerzõi jogok megsértése miatt, szakértõk szerint az ítélet világszerte irányadó lehet a szerzõi jogok és az internet viszonyát övezõ vitákban.

A hamburgi tartományi bíróság a YouTube és a mintegy 60 ezer mûvészt és kiadóvállalatot képviselõ Gema német szerzõi jogi szervezet perében hozott elsõfokú, nem jogerõs ítéletet. A bíróság megállapította, hogy a portál úgynevezett közremûködõi felelõsséggel tartozik a videókért, ezért gondoskodnia kell arról, hogy csak rendezett szerzõi jogi státuszú felvételek jelenjenek meg.

A Google tulajdonában álló YouTube azt az álláspontot képviselte, hogy csupán technikai lehetõséget biztosít a felhasználóknak videók megosztására, ezért a jogi felelõsséget nem a cég, hanem a felhasználó viseli a feltöltött tartalomért. A Gema 12 - példaként kiválasztott - videóval kapcsolatban emelt kifogást. Álláspontja szerint a YouTube nem közölheti a videókat, mert a szerzõi jogok tulajdonosait a Gema képviseli, a szervezet és a videomegosztó portál között pedig nincsen érvényes megállapodás az alkotások felhasználásáról.

A bíróság 7 videó esetében arra kötelezte a portált, hogy vegye ki kínálatából az alkotásokat, és gondoskodjon arról, hogy ne lehessen azokat ismét feltölteni. A bíróság további 5 videó esetében formai okokra hivatkozva elutasította az indítványt.

A vita 2009-ben kezdõdött, amikor lejárt a Gema és a YouTube szerzõdése a videók köré szerkesztett reklámokból származó bevételek megosztásáról. Új megállapodást azóta nem sikerült kötni. A rendezetlen helyzet következtében Németországban nem látható a YouTube-on a Németországban a Gema által képviselt mûvészek alkotásait tartalmazó több százezer videó. Ez az állapot a Gema tagjai között is feszültséget okoz; Edgar Berger a Sony Music németországi vezetõje például egy korábbi lapinterjúban kifejtette, hogy millió eurós nagyságrendû bevételkiesést kénytelenek elviselni, amiért a 82 milliós országban a kiadó által megjelentett alkotások közül egy sem érhetõ el a YouTube-on.

A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a harmadik éve húzódó vitában 0,6 cent (17 forint) választja el a feleket a megoldástól, abban ugyanis egyetértés van, hogy a reklámbevételek 10,25 százaléka a szerzõi jogok tulajdonosát illeti, de a Gema további 0,6 centet követel kattintásonként, vagyis az adott videó minden egyes megtekintése után.

Forrás: MTI