Hírarchívum

Nagy volumenû görög kalózoldal üzemeltetõjét vették õrizetbe a hatóságok

A hatóságok szerint mintegy 65 millió eurós kárt okozott a szerzõi jogi jogosultaknak a GreekDDL kalózoldal, amelynek egyik üzemeltetõjét április folyamán vették õrizetbe a görög rendõrök.A hatóságok szerint mintegy 65 millió eurós kárt okozott a szerzõi jogi jogosultaknak a GreekDDL kalózoldal, amelynek egyik üzemeltetõjét április folyamán vették õrizetbe a görög rendõrök.

Athén és Thessaloniki városában folytattak házkutatást a görög hatóságok, amelynek során egy 40 éves nõt vettek õrizetbe, akit a GreekDDL kalózoldal üzemeltetésével gyanúsítanak. A hatóságok szerint az illegális letöltési lehetõségekre mutató linkeket listázó indexoldalnak mintegy 500 ezer felhasználója van, akik elõfizetéses rendszerben férhettek hozzá az oldalon kínált kalóztartalmakhoz. Az elõfizetési és adományozási lehetõségeken túl a portál üzemeltetõi magasabb összegek ellenében VIP hozzáférést is kínáltak látogatóiknak.

A hatóságok úgy vélik, a portál jelentõsen profitált reklámhelyek értékesítésébõl, valamint egy online szerencsejátékot kínáló weboldallal történõ együttmûködésbõl is, amely 40 százalékos bevételi részesedést kínált partnerének az átirányított felhasználók után.

A szakértõk szerint a GreekDDL, amely az internetes oldalak népszerûségét listázó Alexa szerint egyike a görög internetezõk által leggyakrabban látogatott 100 weboldalnak, mûködésével megközelítõleg 65 millió euró összegû kárt okozott a szerzõi jogi jogosultaknak.

A TorrentFreak szerint a hatósági akció részlegesen érintette csak a kalózfelület mûködését, az ugyanis nem görög, hanem amerikai tárhely-szolgáltatók szerverein keresztül üzemel. Az ügyben továbbra is zajlik a nyomozás, a rendõrség a svéd hatóságok és az Interpol segítségével keresi a portál két további üzemeltetõjét.

Forrás: HENT