Hírarchívum

Steve Jobs szellemitulajdon-jogait bemutató kiállítást nyitott a WIPO

A szellemi tulajdon világnapja idei tematikájához kötõdõen március 30-ával Steve Jobs munkásságát, a hozzá köthetõ szellemitulajdon-jogokat bemutató kiállítást nyitott a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO).A szellemi tulajdon világnapja idei tematikájához kötõdõen március 30-ával Steve Jobs munkásságát, a hozzá köthetõ szellemitulajdon-jogokat bemutató kiállítást nyitott a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO).

Április 26-án, azaz a szellemi tulajdon világnapján idén a látnok újítókat ünnepli a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A nemzetközi szervezet évrõl évre megjelöl egy-egy témát a világnap üzeneteként, mottójaként. Az elmúlt években a zöld technológiára, az innováció társadalmi hatásaira és a jövõ tervezésére fókuszált, míg idén olyan újítók elõtt kíván tisztelegni, akik megváltoztatták azt, ahogy a minket körülvevõ világot érzékeljük.

A szellemi tulajdon világnapi program keretében a WIPO az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Irodájával együttmûködve (USPTO) a tavaly elhunyt Steve Jobs munkásságáról is megemlékezik. A WIPO épületében március 30-a és április 26-a között látható az a kiállítás, amely a volt Apple vezér nevéhez köthetõ szellemitulajdon-jogokat mutat be. A "Steve Jobs szabadalmai és védjegyei: Mûvészet és technológia, amely megváltoztatta a világot" címet viselõ kiállításon számos Apple védjegy mellett 300 szabadalom leírása látható, amelyeket részben vagy egészében Steve Jobs neve fémjelez.

Francis Gurry, a WIPO fõigazgatója a szervezet honlapján olvasható közleményben kiemelte, a jövõnket formáló alkotók, újítók munkásságának a társadalomra, gazdaságra gyakorolt hatásai alapján mérettettnek meg. Gurry szerint "Steve Jobsnak bizonyosan volt egy látomása - az volt a célja, hogy a digitális technológiát egyszerûvé és elérhetõ tegye", munkájának köszönhetõen pedig ma egy egészen új paradigma szerint érik el a fogyasztók a szórakoztató tartalmakat.

A szellemi tulajdon világnapja alkalmából hagyományosan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) is tiszteleg az emberi tudás és kreativitás elõtt, és április 26-án átadják a magyar mûvészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedõ intézmények elismerésére 2000-ben alapított Millenniumi Díjat. A világnap alkalmából pedig szakmai rendezvény megtartására kerül sor 2012. április 27-én az SZTNH, a LES Magyarország KHE, a Magyar Védjegy Egyesület és a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzõi Jogi Egyesület közös rendezésében.

Forrás: HENT