Hírarchívum

Proxy oldalak ellen intézkednek a holland jogvédõk

Miután a holland bíróság januárban elrendelte a The Pirate Bay kalózoldal blokkolását, sorra bukkannak fel a technikai korlátot kikerülõ ún. proxy oldalak. A holland jogvédõk most ezek mûködését igyekeznek beszüntetni.Miután a holland bíróság januárban elrendelte a The Pirate Bay kalózoldal blokkolását, sorra bukkannak fel a technikai korlátot kikerülõ ún. proxy oldalak. A holland jogvédõk most ezek mûködését igyekeznek beszüntetni.

A hágai bíróság ez év januári ítéletében rendelte el, hogy Hollandia legnagyobb internetszolgáltatója, a Ziggo és a versenytársa, az XS4ALL blokkolják elõfizetõik hozzáférését a The Pirate Bay oldalához. A kötelezettség betartásával jelentõs számú holland internezõ számára vált elérhetetlenné a kalózoldal, ám nem tartott sokáig, hogy a hozzáértõ kalózok megkerüljék a korlátozást. Néhány napon belül számos ún. proxy oldal jelent meg, amelyek a blokkolás kikerülésével irányítják át a felhasználókat a TPB oldalára. Mivel ezek a proxy lapok gyakorlatilag hatástalanná teszik a bíróság által elrendelt intézkedést, a holland jogvédõ szervezet, a BREIN igyekszik akadályozni ezek mûködését.

A jogvédõ szervezet elsõként a tpb.dehomies.nl proxy oldal ellen kért és kapott bírósági eltiltó végzést, amely az oldal mûködtetõit tevékenységük megszüntetésére szólítja fel. A végzés értelmében, amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, napi 1000 euró összegû pénzbüntetésre kötelezhetõek az üzemeltetõk.

A TorrentFreak portál beszámolója szerint a végzés birtokában a BREIN további két proxy oldallal, az alwayspirate.org és a remastered.nl üzemeltetõivel is kapcsolatba lépett, felszólítva ezeket az oldalak megszüntetésére. A felszólításnak mindkét oldal eleget tett. A jogvédõk a Depiratebay.nl és a thepiratebay2.nl proxyk üzemeltetõit is megkeresték. Bár ezek még mûködnek, utóbbi 15 éves üzemeltetõje megerõsítette a TorrentFreak hírportál kérésére, hogy a BREIN által megjelölt határidõ elõtt be fogja zárni a felületet, mivel nem kíván a jogvédõkkel pereskedni.

A fájlcseréléssel foglalkozó portál rámutat, a BREIN intézkedései egyelõre hatásosnak tûnnek, ám hosszabb távú eredményességük kérdéses. Az ilyen proxy oldalak létrehozása ugyanis nem igényel jelentõs hozzáértést, és a tapasztalat azt mutatja, ha egy megszûnik, szinte azonnal felbukkan egy másik.

Forrás: HENT