Hírarchívum

Spanyolország támogatja a zenei termékek ÁFA csökkentését

Spanyolország ígéretet tesz arra, hogy csökkenti a zenei termékek ÁFA tartalmát 16 százalékról 4 százalékra – jelentette be Carmen Calvo, az ország új kulturális minisztere Madridban egy sajtóbeszélgetésen.

Ez az ígéret része volt annak a programnak, amellyel a PSOE, a Spanyol Szocialista Párt hatalomra kerülhetett a márciusi parlamenti választásokon. Ez az egyik legfeltűnőbb nyilatkozat eddig, amelyet egy uniós kormány tett, hogy a zenét is elismerje, mint a kultúra része. Eddig egyetlen EU tagállam sem csökkenthette egyoldalúan a kulturális javak ÁFÁ-ját. Az Európai Unió ÁFA-kulcs változásait a megállapodások szerint egyhangúan el kell fogadnia a tagállamoknak, amelyek száma szombat óta 15-ről 25-re emelkedett. A közelmúltban Franciaország, Belgium, Luxemburg, Olaszország és Portugália kormányai tettek hasonló bejelentéseket.

„Ez a lépés segíti majd a polgárokat, hogy hozzá juthassanak a kulturális javakhoz – mondta Calvo. A kulturális miniszter asszony ahhoz is hozzájárult, hogy a könyvek adója a jelenlegi 4 százalékról a „szimbólikus 1 százalékra” csökkenjen a 2005-ös nemzeti büdzsében, bár ez még nem született meg.

A spanyol kormány hozzáállása pozitív visszajelzésre talált a hangfelvétel-ipar részéről. „Ez egy nagyon szívesen látott hír – mondta Antonio Guisasola az AFYVE, a spanyol hangfelvételkiadók szövetségének elnöke, amely tagja az IFPI-nak. „Ez azt fogja jelenteni, hogy a 15 Euro-s CD ára 2.40 Euro-val is csökkenhet. Mindezzel nem szűnik meg az utcákon az illegális CD-k árusítása, de az eredeti CD-ket vásárlók több lemezt tesznek majd a kosarukba.”

Az SGAE, a szerzők szövetségének szóvivője is nyilatkozott az ügyben: „Ez a hír nagyon boldoggá tesz bennünket, de ez lehet, hogy csak egy vágyálom. Tudjuk, hogy ez egy nagyon komplex ügy és nem a spanyol kulturális minisztertől függ. Ez Uniós döntés.”

Jelenleg az Európai Unióban a zenei termékek ÁFA tartalma egységesen 15 és 25 százalék között van, más kulturális javak, mint a könyvek vagy a színházjegyek adója ennél jóval kisebb. Az IFPI már régóta kampányol azért, hogy a zenei termékek ugyanabba az adókategóriába tartozzanak, mint az irodalom és a könyvek. A szervezet azonnal üdvözölte a spanyol kormány döntését, hogy csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely szeretné elérni, hogy csökkentsék a zene ÁFÁ-ját.

„Azzal, hogy Spanyolország előállt, hogy támogatja a zenei termékek ÁFA tartalmának csökkentését, ezzel egy újabb nagy ország állt a zenei szektor kampánya mögé – jelentette ki a brüsszeli székhelyű IFPI regionális iroda igazgatója, Frances Moore. „Mindez ismét hangsúlyozza annak a kampánynak az értékét, amelyet néhány éve már folytatunk. Az lenne az igazságos, hogy ha a hangfelvételek ugyanúgy élvezhetnék az alacsonyabb ÁFA besorolást, mint más kulturális termékek.”