Hírarchívum

Indul a magyar YouTube

A YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktõl indul - jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján Budapesten.A YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktõl indul - jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján Budapesten.

A világszerte népszerû közösségi videomegosztó indulásával a magyar internetezõk könnyebben hozzáférnek majd a magyar vonatkozású tartalmakhoz, egyszerûbben oszthatnak meg helyi videókat és könnyebbé válik a párbeszéd kialakítása is.

Heal Edina, a Google magyarországi vezetõje a sajtótájékoztatón elmondta, a népszerû videomegosztó oldal mindössze hétéves, azóta folyamatosan és rohamosan fejlõdik. 2009 októberében napi egymilliárd videoletöltést számoltak az oldalon, ez a szám tavaly õsszel elérte a négymilliárdot. Egy idén januárban készült ezerfõs kutatásból kiderült, hogy Magyarországon 93 százalék spontán ismertsége van, 71 százaléka a magyar internetezõknek heti rendszerességgel, 22 százalék pedig naponta használja a felületet. Hozzátette, hogy a weboldalon a szórakoztató mozgóképek, a tévéfilmek, a személyes videók és az állatos felvételek mellett a zene a felület legnépszerûbb mûfaja.

Matthew Glotzbach, a YouTube európai igazgatója arról beszélt, hogy a magyarországi internetezõk eddig is a YouTube globális közösségének voltak a tagjai. Az országban ez a harmadik legnépszerûbb weboldal. A 18 és 49 éves korosztályban havonta több mint 2,7 millióan látogatják a felületet. A magyar YouTube indulása lehetõséget ad arra, hogy a magyar videokészítõk és az internetezõk könnyen egymásra találjanak a világhálón.

A YouTube megállapodást kötött az Artisjus Magyar Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesülettel, ez azt jelenti, hogy a magyar dal- és zeneszerzõk mostantól anyagi haszonhoz jutnak, ha feltöltik videóikat. "A youtube.hu indulásával olyan tartalomterjesztési modell jelenik meg Magyarországon, amely egyszerre teszi lehetõvé, hogy a zenerajongók könnyen eljussanak az alkotásokhoz, az alkotók pedig megérdemelt díjazásukhoz. Örömmel dolgozunk a YouTube-bal együtt azon, hogy a felhasználási adatok alapján pontosan minden szerzõhöz eljussanak az õt megilletõ díjak. Ez nagy lépést jelent a gazdaságilag fenntartható zeneipar kialakulása felé" - hívta fel a figyelmet Szinger András, az Artisjus Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület fõigazgatója.

Forrás: MTI