Hírarchívum

Blokkoltatnák a Grooveshark oldalát Dániában

Dán jogvédõk kezdeményezésére a helyi bíróság jogsértõnek minõsítette az amerikai Grooveshark mûködését, és elrendelte, hogy a "3" nevû helyi internetszolgáltató blokkolja az oldal elérhetõségét.Dán jogvédõk kezdeményezésére a helyi bíróság jogsértõnek minõsítette az amerikai Grooveshark mûködését, és elrendelte, hogy a "3" nevû helyi internetszolgáltató blokkolja az oldal elérhetõségét.

Mintegy harminc jogtulajdonos képviseletében indított bírósági eljárást a dán RettighedsAlliancen az amerikai Grooveshark oldala ellen azzal az indokkal, hogy a weblap súlyosan sérti a képviseltek szerzõi jogait. A jogvédõk szerint a Grooveshark nem kötött felhasználási szerzõdést a szervezet tagjaival, ráadásul az engedély nélkül közzétett tartalmak eltávolításában sem mutatott együttmûködési hajlandóságot. A RettighedsAlliancen ezért kérte a bíróságtól, kötelezze az egyik helyi internetszolgáltatót a weboldal blokkolására, megakadályozva ezáltal, hogy a "3" elõfizetõi letöltéseikkel szerzõi jogi jogsértéseket kövessenek el.

A szolgáltató a bíróságon azzal érvelt, nem minden tartalom, ami a Grooveshark rendszerén keresztül elérhetõ, illegális, így a blokkolás a törvényes úton terjesztett tartalmak elérését is akadályozná, csorbítva ezzel a felhasználók fogyasztói jogait. A bíróság elismerte ugyan, hogy a Grooveshark legálisan közölt tartalmat is közvetít, ám úgy ítélte meg, a jogsértések mértéke ennél sokkal jelentõsebb, így az elérés akadályozása indokolt.

A bíróság határozata szerint a "3" számára nem okoz anyagi veszteséget a Grooveshark blokkolása, elõfizetõi pedig nem követelhetnek tõle kártérítést az oldal elérhetetlenségére hivatkozva, mivel a felületet kalózkodásra használták.

Az ítélet kihirdetésétõl számítva a szolgáltatónak négy hete van arra, hogy a fellebbezés kérdésérõl döntsön. Amennyiben megkezdi a Grooveshark blokkolását, az amerikai oldal lesz a harmadik kalózfelület az AllofMP3 és a The Pirate Bay után, amelyet szerzõi jogi visszaélésekre hivatkozva blokkolnak az országban.

Forrás: HENT