Hírarchívum

A sebesség lassításával ûzné el a kalózokat a RapidShare

Drasztikusan lelassította az ingyenes letöltési lehetõségekre kattintók letöltési sebességét a RapidShare. A portál a MegaUpload bezárása után felé áramló kalózokat kívánja elriasztani a lépéssel.Drasztikusan lelassította az ingyenes letöltési lehetõségekre kattintók letöltési sebességét a RapidShare. A portál a MegaUpload bezárása után felé áramló kalózokat kívánja elriasztani a lépéssel.

A MegaUpload ellen indult januári hatósági eljárás meglehetõsen látványos hatást gyakorolt a tárhely szolgáltatásként mûködõ letöltõ oldalakra. A kalóztartalmakat (is) elérhetõvé tévõ felületek közül sok beszüntette mûködését, még több pedig leállította prémium feltöltõinek jutalmazási rendszerét.

A MegaUpload bezárását követõen jelentõs forgalom terelõdött át a hasonló rendszerû letöltõ szolgáltatás, a RapidShare felé. Azok a kalózok azonban, akik abban bíznak, a svájci oldal átveszi a MegaUpload helyét, úgy tûnik, csalatkozni fognak. A RapidShare ugyanis a jogtulajdonosokkal és a hatóságokkal való konfrontációt követõen komoly erõfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy felületén csak legális tartalom legyen elérhetõ. Ennek eddigi leghangsúlyosabb eleme, hogy forgalomlassítással igyekeznek elriasztani az új tárhely-felületet keresõ kalózokat.

A RapidShare üzemeltetõi a TorrentFreak portálnak adtak tájékoztatást döntésükrõl. Ebben kifejtik, az ingyenes letöltési fiókok forgalmának lassítását a jelen körülmények között szükségesnek találták. Azt tapasztalják ugyanis, hogy kalózoldalak a RapidShare felületét ajánlják az illegálisan terjesztett fájlok fel- illetve letöltési felületeként. Az üzemeltetõk úgy vélik, ha az ingyenes letöltések sebességét lassítják, azzal kedvét szegik a kalózoknak az oldal használatában.

Mindazonáltal, a RapidShare ad lehetõséget arra, hogy az ingyenes letöltés sebessége a megszokott gyorsaságú legyen. A lehetõ leggyorsabb letöltési sebesség biztosításához a fájlok feltöltõinek kell hozzájárulásukat adni, mégpedig oly módon, hogy elérhetõségük megadásával, a feltölteni kívánt fájlra vonatkozó nyilatkozattal, valamint a letöltési linkek megosztási felületeinek elõzetes közlésével lehetõséget adnak az oldal üzemeltetõinek, hogy a megosztani kívánt fájlok legalitását ellenõrizzék.

Forrás: HENT