Hírarchívum

Adele az 54. Grammy-díjátadó legnagyobb nyertese!

Adele hat, a Foo Fighters öt díjat vehetett át vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálán, amelyet beárnyékolt Whitney Houston váratlan halála. Adele brit soul-énekesnõ hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma: a "21", amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, õ lett a legjobb pop szólóénekes a "Someone Like You" címû száma elõadásáért, s õt jutalmazták a legjobb rövid videóért is.Adele hat, a Foo Fighters öt díjat vehetett át vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett 54. Grammy-gálán, amelyet beárnyékolt Whitney Houston váratlan halála. Adele brit soul-énekesnõ hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma: a "21", amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, õ lett a legjobb pop szólóénekes a "Someone Like You" címû száma elõadásáért, s õt jutalmazták a legjobb rövid videóért is.

A 23 esztendõs Adele a "Rolling in the Deep"-et elõadva most elõször lépett fel nagyobb közönség elõtt, mióta tavaly novemberben visszatérõ hangszálvérzés miatt megoperálták. Az elõadómûvész-zeneszerzõ megköszönte orvosainak, hogy visszaadták a hangját. A Foo Fighters öt Grammy-t kapott, Kanye West négy trófeával lett gazdagabb. A dance kategóriákban Skrillex gyõzött, a fiatal srác többek között a legjobb dance felvételért ("Scary Monsters And Nice Sprites") és a legjobb dance albumért (ugyanezzel a címmel) kapta meg az elõkelõ díjat.

A Grammy-díjátadásról Taylor Swift a country mûfajában két gramofont vihetett haza a "Mean" címû daláért. Az idei évtõl elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar "Tassili" címû albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Tavaly óta egyébként 109-rõl 78-ra csökkentették a Grammy-kategóriákat, amin sok érintett felháborodott. Eltörölték többek között a latin jazz, a hagyományos gospel, a polka, az õslakos amerikai, a hawaii és a cajun zene kategóriáját. Az este egyik zenetörténeti csemegéje a "Good Vibrations" volt, a dédapa korú, 50 éve megalakult Beach Boys elõadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel.

Sajnos ez az este nem csak az ünneplésrõl szólt, Whitney Houston szombati halála rányomta a bélyegét a show-ra. A rendezvény házgazdája, LL Cool J imádkozással indította el a mûsort és megrendülve osztotta meg a közönséggel fájdalmát. Jennifer Hudson csodálatos fellépésével emlékezett meg a díváról, a Grammy-díjas "I Will Always Love You" címû dal acapella verziója közben sokan sírtak. Alicia Keys és Bonnie Raitt tribute fellépésükkel a szintén idén elhunyt Etta James-re emlékeztek.

"Valamennyien szeretünk, Whitney" - mondta a színpadon Stevie Wonder is.

Az est talán legmegrendítõbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit a "Body and Soul"-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda.

"Mit is mondhatok? Egy gyönyörû lány-együttes van a mennyországban" - mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

A vasárnapi Grammy-n fellépett Bruno Mars egy zseniális 60-as évekbeli egyveleggel, énekelt Paul McCartney, aki a "Golden Slumbers/Carry That Weight/The End" címû medley-vel zárta a show-t, ekkor csatlakozott hozzá Dave Grohl, Rusty Anderson és Bruce Springsteen is.

Forrás: www.grammy.com, MTI