Hírarchívum

Szerzõi jogok megsértése miatt indult eljárás szombathelyi lemezlovasok ellen

Szerzõi jogok megsértése miatt indult büntetõeljárás lemezlovasok ellen, akiket két szombathelyi szórakozóhelyen ellenõriztek pár héttel ezelõtt - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatósága az MTI-t.Szerzõi jogok megsértése miatt indult büntetõeljárás lemezlovasok ellen, akiket két szombathelyi szórakozóhelyen ellenõriztek pár héttel ezelõtt - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatósága az MTI-t.

Cséve Szabolcs, a szervezet sajtóreferense közleményben közölte: a Vas megyei vám- és pénzügyõri igazgatóság munkatársai az ellenõrzés során olyan tartalmakat találtak a lemezlovasoknál, amelyek felhasználására azok engedéllyel nem rendelkeztek, a felhasználás után jogdíjat nem fizettek. Elmondta: az ellenõrzésbe szaktanácsadóként a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének (MAHASZ) munkatársait is bevonták, akiknek helyszíni elõzetes szakvéleménye szerint a DJ-k technikai eszközeiken olyan zenéket játszottak le, amelyeknek felhasználására nem volt engedélyük.

A vám- és pénzügyõri igazgatóság mindkét esetben lefoglalta a zenemûveket tartalmazó adathordozókat, laptopokat, pendrive-ot, külsõ merevlemezt és több mint 160 darab CD-t - fûzte hozzá. Cséve Szabolcs közölte: a zeneszámokat engedély nélkül szolgáltató személyek ellen a hatóság szerzõi vagy szerzõi jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése miatt feljelentést tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bûnügyi Igazgatóságánál.

A bûncselekményt elkövetõ személy akár két évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetõ - tájékoztatott a sajtóreferens.

Forrás: MTI