Hírarchívum

Az internet az orosz mozi halála

Az internet az orosz mozi halála - hangzott el egy moszkvai sajtóbeszélgetésen.Az internet az orosz mozi halála - hangzott el egy moszkvai sajtóbeszélgetésen.

Oroszországban naponta legalább 18 millióan töltenek le filmeket a kalózhálózatokról. A világ illegális internetes letöltõ hálózatainak 40 százaléka Oroszországban és Ukrajnában mûködik - panaszkodott Anatolij Makszimov producer azon a sajtóbeszélgetésen, amelynek témája az orosz filmgyártás helyzete volt.

A torrenteken (megosztott gyorsletöltés) kívül számos oldal kínál letöltést a számítógépes világhálón - tette hozzá Makszimov, aki azt is nehezményezte, hogy az orosz filmszínházakban nem mûködik az elektronikus jegyrendszer, a mozik lenyelik a bevételek felét a gyártók elõl.

Szerinte még korai lenne az orosz filmgyártás gyõzelmérõl beszélni, legfeljebb arról, hogy - mint mondta - "a földrõl sikerült térdre feltápászkodni". 2010-ben 250 millió rubel (1 milliárd 750 millió forintnyi) támogatást kaptak a különbözõ orosz filmgyártó cégek. A támogatással készített filmek közül 2011-ben elsõsorban a komédiákra voltak kíváncsiak a nézõk. Idén, a januári ünnepek alatt a legtöbben a Viszockijról készült filmet nézték meg a mozikban, valamint a Karácsonyfák címû romantikus film második részét és a középkori hõsöket felelevenítõ humoros rajzfilmsorozat legújabb alkotását Ivan cárevicsrõl és a szürke farkasról.

Moszkvában pénteken adták át az Arany sas díjakat 2011 legjobb orosz filmjei alkotóinak és szereplõinek. A legjobb filmnek Andrej Vzjagincev rendezõ munkáját, a Jelenát választották, amely Cannes-ban is sikert aratott. Az orosz filmesek: szakértõk és gyártók egyaránt arra panaszkodnak, hogy a multiplex mozik elsõsorban a fiatalok igényeit szolgálják ki, a mûvészfilmek nem jutnak el a nagyközönséghez.

Forrás: MTI