Hírarchívum

Februárig biztosan börtönben marad a MegaUpload vezetõje

Az újabb bírósági meghallgatáson, szökési kísérlettõl tartva, az új-zélandi bíróság nem engedélyezte Kim Dotcom óvadék ellenében történõ szabadlábra helyezését. A MegaUpload alapítójának kiadatásáról február 22-én dönt a testület.Az újabb bírósági meghallgatáson, szökési kísérlettõl tartva, az új-zélandi bíróság nem engedélyezte Kim Dotcom óvadék ellenében történõ szabadlábra helyezését. A MegaUpload alapítójának kiadatásáról február 22-én dönt a testület.

A szerdai bírósági meghallgatáson az új-zélandi bíróság elutasította Kim Dotcom, a MegaUpload alapítójának óvadék ellenében történõ szabadlábra helyezési kérelmét. Az elutasítást a bíróság azzal indokolta, fennáll a veszélye annak, hogy a férfi megpróbálná elhagyni az országot, hiszen német és finn úti okmányokkal, valamint hongkongi lakhellyel is rendelkezik, kapcsolatai, anyagi tõkéje és törvénysértõ múltja révén pedig meg tudná szervezni elmenekülését. A BBC News beszámolója szerint Dotcom február 22-éig biztosan börtönben marad. Az új-zélandi bíróság akkor tárgyal ugyanis elõször az Egyesült Államok által benyújtott kiadatási kérelemrõl.

A MegaUpload vezetõjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették õrizetbe. Egy ötödik személyt, akit az amerikai hatóságok a MegaUpload vezetõ fejlesztõjének minõsítettek, a holland rendõrség fogott el.

Az amerikai hatóságok szerint a MegaUpload a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó portáljaként mûködött, ahol a forgalom jelentõs része szerzõi jog által védett tartalom illegális terjesztésére irányult, és amely így mûködésével legkevesebb 500 millió dolláros kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A jogsértési vádak alapján az amerikai hatóságok annak köszönhetõen kezdeményezhettek eljárást a portál ellen, hogy a weblapra feltöltött illegális tartalmak egy részét Virginia államban mûködõ szervereken tárolták.

A Billboard portál híradása szerint a MegaUpload elleni hatósági akció eredményeként számos fájlmegosztó, ún. cyberlocker portál függesztette fel mûködését megelõzõ jelleggel. A Filesonic, Fileserve, a VideoBB és VideoZe drasztikusan korlátozta a letöltési lehetõségeket, az Uploaded.to blokkolja az amerikai IP címeket, az Uploadbox pedig teljes körû szolgáltatás felfüggesztést és a feltöltött fájlok letörlését jelentette be.

Bár a fájlmegosztó szcénát megrázta a MegaUpload bezárásának híre, a szakértõk szerint a kalózkodási mutatók nem fognak jelentõsen változni. Az NPD piackutató céget idézõ Origo portál szerint az amerikai letöltõknek csak 3 százaléka használja az ilyen fájlmegosztó szolgáltatásokat, míg Magyarországon inkább a fizetõs warez szolgáltatásokat használják a kalózok.

Forrás: HENT