Hírarchívum

Tanulmány a polgári perek elijesztõ hatásáról a fájlcserélõkre

Több mint 17 millió amerikai, vagyis a felnõtt Internet használók 14 százaléka nem tölt le többé a világhálóról zenét elsõsorban a szerzõi jogi perek beindulásának hatására egy most készült felmérés szerint. A Pew Internet and American Life Project tanulmánya szerint azoknak az embereknek az aránya, akik azt állítják, hogy most is folyamatosan töltenek le hangfelvételeket, visszaszorulóban van november óta.

Nagyjából egyharmada a korábban aktívan letöltögetõknek – közel 6 millió netezõrõl van szó – azt nyilatkozta, hogy abbahagyta ezt a tevékenységét, mert hallott arról a persorozatról, amelyet több mint ezer felhasználó ellen indítottak az amerikai hanglemezkiadók tavaly nyár óta. Elsõsorban a férfiak és a 18 és 29 év közöttiek mutattak hajlandóságot arra, hogy ne töltögessenek le illegálisan. Azok között, akik még sohasem töltöttek le zenét, hatvan százalékuk – elsõsorban a nõk – nyilatkoztak úgy, hogy a polgári perek számukra elég meggyõzõ érvnek számítanak, hogy meg se próbáljanak illegálisan letölteni.

A polgári perek egy része megegyezéssel zárult, amelyekben dollárezreket fizettek a korábbi felhasználók. Normális körülmények között a lemezkiadók akár 150 ezer dollárt is kérhetnek dalonként szerzõi jogi szabálytalanságok elkövetõivel szemben, mint ahogyan azt most az EMI teszi az egyik legnépszerûbb számítógépes játék-gyártóval, az Electronic Arts-cal.

A tanulmány nem tett különbséget az illegálisan letöltött zene és azok között a dalok között, amelyeket olyan legális site-okról vásároltak, mint például az iTunes Music Store. Ezért lehetséges az, hogy a véletlenszerû telefonos közvélemény-kutatás azt mutatta ki, hogy a karácsony elõtti 14 százalékról 18 százalékra emelkedett azoknak az aránya az Egyesült Államokban, akik zenét töltenek le az internetrõl. A mai napig letöltögetõk 38 százaléka mondta azt, hogy a polgári peres eljárások hírére, bár letölt, de egyre kisebb gyakorisággal teszi mindezt. Ennek ellent mond az a tény, hogy növekedett azok száma, akik zenét vagy videót cserélgetnek a neten keresztül: a tavaly decemberi 20 százalékról februárra 23 százalékra nõtt az arányuk. Ezek az adatok viszont a tavaly tavaszi számokhoz képest csökkenést mutatnak.

Fontos trend ugyanakkor, hogy az emberek egyre inkább tisztában vannak azzal, megégethetik magukat, ha a tûzzel játszanak. Ezt leginkább abból lehet leszûrni, hogy - a felmérés szerint - óvatosabbá váltak a letöltõk: a pereket elkerülendõ, különbözõ alternatívákat alkalmaznak a vágyott zenék beszerezésére. Az illegális szolgáltatásokat használók ugyanis felismerték, hogy a legjobban figyelt site-ok igénybevétele esetén megnõ a lebukás veszélye is, ezért néznek más lehetõségek után. Jól példázza ezt az a tény, hogy a Kazaa rendszeres használóinak száma november és február között közel 5 millióval csökkent, ám a kisebb szolgáltatások (mint az iMesh, a BitTorrent és az eMule) felhasználói növekedést realizálhattak ugyanezen idõszak alatt. Szerencsére nem feledkezhetünk meg a fizetõs zeneletöltés terjedésérõl sem, mint alternatíva: ezen periódus alatt 11 milliónál is több amerikai kereste fel a legális online beszerzési helyeket, ami már csak azért is bíztató, mert ez az a terület, ahol a legnagyobb növekedés tapasztalható.

(Billboard, terminal.hu)