Hírarchívum

Perli az EMI az ír államot

A nemzetközi lemezkiadó pert indított az ír állam ellen, mivel nem elégedett annak kalózkodás elleni fellépésével, és tart tõle, a beígért intézkedések sem lesznek elegendõk a jogsértések visszaszorításához.A nemzetközi lemezkiadó pert indított az ír állam ellen, mivel nem elégedett annak kalózkodás elleni fellépésével, és tart tõle, a beígért intézkedések sem lesznek elegendõk a jogsértések visszaszorításához.

Az Irish Times beszámolója szerint az EMI lemezkiadó a napokban nyújtott be keresetet Írország ellen az ír legfelsõbb bírósághoz. Az EMI szerint az ír kormány nem lép fel elég erélyesen a kalózkodással szemben, nem biztosít megfelelõ védelmet a jogtulajdonosoknak, sem lehetõséget arra, hogy a jogosultak maguk lépjenek fel a jogsértõkkel szemben.

A jogi lépésre annak ellenére sor került, hogy az ír kormány tavaly decemberben ígéretet tett arra, hogy 2012 januárjában kiad egy olyan kormányrendeletet, amely lehetõvé teszi, hogy a jogosultak bírósági úton kérjék meghatározott kalózoldalakhoz történõ elõfizetõi hozzáférés blokkolását. A bejelentésre egy, az EMI által a UPC internetszolgáltató ellen indított per eredményeként került sor. Keresetében a kiadó kérte a bíróságot, hogy kötelezze a UPC-t meghatározott kalózoldalak blokkolására. A bíróság elismerte ugyan a visszaélések tényét, de jelezte, az ír jogszabályok nem teszik lehetõvé, hogy ilyen kötelezettséget rójon a szolgáltatóra. A bírói döntést követõen az EMI közölte, kész beperelni az ír államot, amennyiben annak kormánya nem lép fel a folyamatos szerzõi jogi jogsértések ellen.

A kormány januárra ígérte az intézkedés bemutatását, az EMI azonban nem várta meg a hónap végét. A kiadó képviselõje, Willie Kavanagh közölte, kérték a kormányt, ismertesse terveit és mutassa be a készülõ rendeletet, de kérésüknek nem tettek eleget. Az elutasítás okán az EMI azt feltételezi, az ír állam halogatni készül a vonatkozó rendeletet, de ha meg is születik az intézkedés, az nem lesz elég határozott és szigorú a jogsértésekkel szemben.

Forrás: HENT