Hírarchívum

Blokkolásra kötelezték a holland netszolgáltatókat

A holland bíróság az ország két legnagyobb internetszolgáltatóját kötelezte a The Pirate Bay oldalhoz történõ elõfizetõi hozzáférés blokkolására.A holland bíróság az ország két legnagyobb internetszolgáltatóját kötelezte a The Pirate Bay oldalhoz történõ elõfizetõi hozzáférés blokkolására.

A TorrentFreak beszámolója szerint a holland jogvédõ szervezet, a BREIN 2010-ben indított bírósági eljárást az ország legnagyobb internetszolgáltatója, a Ziggo ellen, kérve a testületet, hogy szólítsa fel a szolgáltatót a The Pirate Bay kalózoldal blokkolására. A Ziggo saját helyzetét erõsítendõ legnagyobb riválisát, az XS4ALL nevû netszolgáltatót is bevonta az ügybe, remélve, hogy partnerségük révén javukra dönt a bíróság.

Az elsõdleges bírói döntés valóban elutasította a BREIN kérelmét, a jogvédõk azonban fellebbeztek az ügyben. A hágai bíróság elõtt azzal érveltek, hogy a szolgáltatók számára nem lenne megterhelõ egy ilyen típusú blokkolás elindítása, ráadásul akadályozná a jogsértéseket. A Ziggo és az XS4ALL ezzel szemben úgy látta, a teljes körû blokkolás indokolatlanul szigorú szankció, emellett pedig rendszerük biztonságát is veszélyezteti.

A bíróság a napokban meghozott ítéletében a BREIN javára döntött, elfogadva azt az adatot, amely szerint a Ziggo elõfizetõinek 30, a XS4ALL elõfizetõinek 4,5 százaléka látogatja a The Pirate Bay oldalát. A bíróság hangsúlyozta, bár a holland jogszabályok szerint a szerzõi jog által védett tartalom letöltése legális, a BitTorrent rendszer kétirányú megosztási struktúrájára való tekintettel, elfogadható az az állítás, hogy az oldal látogatói jelentõs arányban kalózkodnak.

Az ítélet kitért arra is, a netszolgáltatók blokkolási kötelezettsége megerõsít egy, az amszterdami bírság által hozott ítéletet, amely a The Pirate Bay üzemeltetõit kötelezte arra, hogy akadályozza meg a holland elõfizetõk hozzáférését az oldalhoz. Az üzemeltetõk a felszólításnak nem tettek eleget.

A két internetszolgáltatónak tíz napja van elindítani a hozzáférés blokkolását. Késedelem esetén napi 10 ezer euró összegû bírságra számíthatnak. A BREIN az ítélethozatal után bejelentette, más holland szolgáltatókat is fel kíván szólítani a blokkolásra. Az XS4ALL közölte, fellebbezni fog a döntés ellen.

Forrás: HENT