Hírarchívum

Figyelmeztetik az új-zélandi letöltõket

Szeptember 1-jétõl hatályos az új új-zélandi szerzõi jogi törvény, amelynek értelmében az internetszolgáltatók kötelesek figyelmeztetésben részesíteni illegálisan letöltõ elõfizetõiket.Szeptember 1-jétõl hatályos az új új-zélandi szerzõi jogi törvény, amelynek értelmében az internetszolgáltatók kötelesek figyelmeztetésben részesíteni illegálisan letöltõ elõfizetõiket.

Hatályba lépett Új-Zélandon az új szerzõi jogi törvény, amelynek értelmében az internetszolgáltatók háromszori alkalommal kötelesek figyelmeztetni az illegális letöltésen ért elõfizetõiket. A harmadik eredménytelen figyelmeztetést követõen az erre a célra létrehozott szerzõi jogi bíróság vizsgálja ki az esetet, amelynek keretében a jogsértõre maximum 15 ezer dolláros bírságot szabhat ki.

Az új-zélandi gazdasági miniszter több tízezres nagyságrendben számít a figyelmeztetések kiküldésének szükségessé válására az elkövetkezõ hetekben, hónapokban.

A TVNZ portál híre szerint a jogszabály záradék formájában tartalmazza az internetkapcsolat felfüggesztésének lehetõségét is, mint a jogsértõkre kiszabható szankciót. Ezt az intézkedést azonban csak akkor érvényesítik, ha a figyelmeztetések rendszere és a szerzõi jogi bíróság munkája önmagában nem bizonyulna elég hatékonynak. A törvény jelenleg hatályos intézkedéseinek hatásosságát két év múlva vizsgálják felül.

Forrás: HENT