Hírarchívum

Magyarország lekerült a "feketelistáról" - amerikai elismerés hazánknak

Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája (USTR) komoly elismerésben részesítette Magyarországot, hazánk felvilágosító, oktató és képzõ törekvéseit a szellemi tulajdon védelme, valamint a zenei, filmes és egyéb jogsértések visszaszorítása terén.Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája (USTR) komoly elismerésben részesítette Magyarországot, hazánk felvilágosító, oktató és képzõ törekvéseit a szellemi tulajdon védelme, valamint a zenei, filmes és egyéb jogsértések visszaszorítása terén.

Az 1988-as Kereskedelmi és Versenyképességi Törvény által létrehozott 301-es Különleges Jelentés a világ egyes országaira vonatkozóan "részleteiben elemzi a szellemi tulajdon védelmenek megfelelõ jelenlétét és hatékonyságát", s ez alapján egyes országokat megfigyelési listára helyez. Magyarország hosszú éveken keresztül szerepelt ezen a listán, s ezáltal komoly versenyhátrányt szenvedett a potenciális amerikai befektetõk és kereskedelmi partnerek körében.

A szervezet 2010. április 30-án kelt, legfrissebb jelentése alapján MAGYARORSZÁG LEKERÜLT A MEGFIGYELÉSI LISTÁRÓL!

Az indoklás szerint "jelentõs javulás történt a jogérvényesítés, a hatósági fellépések terén az elmúlt évben. Magyarország komoly lépéseket tett az internetes kalózkodás egyre növekvõ veszélyével szemben, a hatóságok pedig komoly felkészültségre tettek szert a jogsértõ termékek felismerése terén. A hatékony és kitartó jogérvényesítõ fellépések eredményeként sikerült bezáratni a hírhedt Verseny utcai piacot, amely jogsértõ termékek igen széles skáláját kínálta. Ezen túlmenõen Magyarország további sikeres lépéseket tett a szellem tulajdon védelmének terén; számos, a fogyasztókat felvilágosító kampány zajlott le, az eljáró rendõrök, ügyészek, bírók számára pedig fontos szakmai képzéseket tartottak. Az Egyesült Államok továbbra is nyomon követi Magyarország eredményeit, annak elõsegítése érdekében, hogy a szellemi tulajdon védelme és a jogérvényesítés még tovább fejlõdhessen."

Az USTR által is komoly elismerésben részesített felvilágosító, illetve oktató-képzõ programok szervezésében és koordinálásában a magyarországi közös jogkezelõ szervezetek (Artisjus, EJI, FILMJUS, HUNGART, MAHASZ) által alapított ProArt - Szövetség a Szerzõi Jogokért kiemelkedõ szerepet töltött be. A 301-es listáról való lekerülés a hazai jogvédõk kitartó munkájának elsimerése is egyben, s további segítség annak érdekében, hogy hazánkban is létrejöhessenek a zenét, filmeket és egyéb szellemi termékeket kínáló, a felhasználók és a jogosultak számára egyaránt kedvezõen mûködõképes, legális digitális szolgáltatások.

Az USA Kereskedelmi Képviseleti Irodája (Office of the US Trade Representative - USTR) az Egyesült Államok kereskedelmi tevékenységére vonatkozó irányelveket kidolgozó és azokra javaslatot tevû, közvetlenül az Egyesült Államok Elnöke számára jelentéseket készítõ kormányzati szerv. Az 1962-ben alapított, több mint 200 alkalmazottat foglalkoztató szervezet Genfben és Brüsszelben is üzemeltet irodát, és 1974 óta fontos szerepet játszik a szellemi tulajdont védõ törvények világméretû elterjesztésében.