Hírarchívum

Európa-szerte új letöltõ szolgáltatást indít az eMusic.com

A napokban indítja digitális zenei letöltõ szolgáltatását az eMusic.com (amely nem tévesztendõ össze a T-Online zeneáruház technikai hátterét is adó, de hamarosan saját letöltõ oldallal is jelentkezõ EMusic.hu magyarországi szolgáltatóval). Az Egyesült Államokban a piacvezetõ iTunes mögött az alternatív piacokat vezetõ eMusic ugyanezt a pozíciót szeretné elérni Európában is.

Az eMusic az elsõ olyan szolgáltatás, amely egyszerre válik elérhetõvé az Európai Unió mind a 25 tagállamában, fej fej melletti küzdelembe bocsátkozván az iTunes szolgáltatással olyan nagyobb piacokon, mint Németország vagy Anglia, valamint sok esetben az elsõ legális letöltõ szolgáltatásként olyan kisebb országokban, mint például Málta.

A szolgáltató oly módon különbözteti meg magát a versenytársaktól, hogy egyedüliként kínál nagy mennyiségben MP3 formátumú fájlokat, melyek ily módon kompatibilisek bármilyen hordozható lejátszóval, beleértve az iPod-ot is. (Az Apple Computer Inc. iTunes nevû szolgáltatása viszont kizárólag az iPod-dal használható.)

Az iTunes-zal szemben az eMusic általában az idõsebb közönségrétegeket célozza meg, különösen a jazz és komolyzene rajongókat, akik elsõdlegesen a 25-54 év közötti korcsoportból kerülnek ki.

Az eMusic 1,7 millió dalt kínál 8500 független lemezkiadótól, többek között olyan elõadókkal, mint Johnny Cash, Bob Marley, Björk vagy a Franz Ferdinand.

A világszerte eladott zene körülbelül háromnegyedét adó négy nagy nemzetközi lemezkiadó egyike sem járult hozzá eddig hangfelvételeinek árusításához az eMusic-on keresztül, digitális jogvédelmi okokból kifolyólag.

Az eMusic továbbra is tárgyalásokat folytat a Universal Music, a Sony BMG, az EMI és a Warner Music kiadókkal, de amíg azok nem egyeznek bele az MP3-as formátumú terjesztésbe, addig dalaikat az eMusic nem árusítja.

Távoli második

Körülbelül 13 százalékos piaci részesedésével a világ legnagyobb zenei piacán, az Egyesült Államokban, az eMusic megelõz olyan ismert márkaneveket, mint a Rhapsody, az MSN Music, a Napster, a Yahoo és az AOL, de továbbra is messze lemarad a piacvezetõ iTunes 60 százalékos részesedése mögött.

„Célunk, hogy nagyon gyorsan elérjük Európában is az USA-ban megszerzett pozíciónkat: hogy mi legyünk a független zene elsõszámú árusítója és összességében is a második számú digitális zenei szolgáltatás” - nyilatkozta David Pakman vezérigazgató.

Miután az eredeti, New York-ban mûködõ szolgáltatás most már az európai országok lakosai számára is elérhetõ lesz, az eMusic 2007-tõl ezen országok saját nyelvein is el kívánja indítani letöltõ oldalait: elõször Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Az európai oldalak havi elõfizetési díjjal üzemelnek, mely díj 12.99 Eurótól (40 letöltés) 20.99 Euróig (90 letöltés) terjed.

A legtöbb elõfizetéses szolgáltatással ellentétben az eMusic vásárlói megtarthatják a letöltött dalokat. Sok más szolgáltatónál a letöltött könyvtár elvész, ha nem fizetik tovább a havidíjat. Az iTunes felhasználói pedig havidíj nélkül, darabonként fizetnek a letöltésekért.

Az eMusic a szerzõk hollandiai közös jogkezelõ szervezetével, a Buma/Stemra-val kötötte az egész Európára érvényes licensz-megállapodást, miáltal egy idõben indíhatja el szolgáltatását 25 országban.

A megállapodás alapján az eMusic országonként regisztrálja az eladásokat, a szerzõi jogdíjakat pedig a Buma/Stemra-nak fizeti, amely ezután továbbítja azokat az egyes EU-tagállamok illetékes jogkezelõ szervezeteinek.

Az eMusic tulajdonosa a Dimensional Associates Inc., amely a JDS Capital Management Inc. egyik cége. A Dimensional rendelkezik a DreamWorks teljes zenei katalógusával, köztük olyan ismert örökzöld slágerekkel, mint a "Disco Inferno" vagy a "Take the A Train."