Hírarchívum

Újabb, drasztikus lépés az illegális zenemegosztók ellen

A közelmúltban a Nemzetközi Hanglemezkiadók Szövetsége (IFPI) szerzõi jogvédelemmel kapcsolatos bírósági perek újabb hullámát indította el Európában - derül ki a computerworld.hu írásából. Így már összesen közel kétezerre növekedett az öreg kontinensen benyújtott keresetek száma: ezúttal is azon internetes felhasználók ellen lépnek fel, akik illegálisan osztották meg saját zenei állományaikat egymással, de most jóval szigorúbban.

Ám a szövetség tagjai a pénzbüntetés mellett már komolyabb lépésekre is elszánták magukat. A helyi internetszolgáltatókat bírósági erõkkel arra kényszerítik, hogy megszüntessék a vádlottak internetes kapcsolatát. Ezt Franciaországban mintegy 130 esetben sikeresen végre is hajtották, de például Dániában is engedélyt adott a bíróság az IFPI képviselõi számára, hogy bármikor hasonló beavatkozással éljenek, ha bebizonyosodik a bûncselekmény elkövetése.

A Szövetség egyébként egy automatikus keresõrendszert használ, hogy megtalálja a feltöltött fájlok forrás IP címét. "A folyamat mindaddig anonim, amíg az Internet szolgáltató meg nem adja a felhasználó adatait" - mondta Alex Jacob, az IFPI szóvivõje, majd hozzátette, hogy nincs demográfiai összefüggés a benyújtott keresetek esetében.

"Kizárólag a le- vagy feltöltött fájlok mennyisége a mérvadó. A perbe fogott felhasználók extrém mennyiségû, akár több százezer zenei állományt osztottak meg az interneten. Információink szerint ráadásul hosszú ideje foglalkoznak ezzel."

Az új kereseteket Ausztriában, Dániában, Finnországban, Németországban, Izlandon, Olaszországban, Svédországban, Svjácban, és most elõször Portugáliában, Európán kívül pedig Hong Kongban nyújtották be. Jacob figyelmeztetett mindenkit, hogy augusztus végén vagy szeptember elején újabb átfogó hadjáratra számíthatnak a fájlmegosztók.

Az IFPI hasonló megmozdulásainak kezdete óta eddig összesen 5500 felhasználót pereltek be 18 országban. Ezek egy része még nincs lezárva, ám átlagosan a megnyert ügyekért egyenként 3200 dollárt zsebeltek be.

Forrás: ComputerWorld.hu (Maróti Mihály írása nyomán)