Hírarchívum

Már elérhetõk a hanghordozó piac éves alakulásáról szóló, 2005-re vonatkozó statisztikák

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége elkészítette a 2005-re vonatkozó statisztikáit a hanghordozó piac éves alakulásáról.

Az elsõ táblázat tartalmazza az év folyamán realizált értékesítéseket, darabszámban, nagykereskedelmi és kiskereskedelmi értékben egyaránt. Az értékesítésekben benne foglaltatnak a Magyarországon mûködõ hanglemezkiadók eladásai, valamint a kiskereskedelmi üzletek adataiból számított becslés segítségével a közvetlen importból származó, olcsó ("budget") termékek értékesítései is. A hazai, a külföldi és a komolyzenei repertoárra vonatkozó értékesítéseket láthatjuk a hordozó típusa szerinti bontásokban, ill. külön szerepelnek a zenei DVD/VHS értékesítések is.

Az oszlopdiagram a kiskereskedelmi boltok, bolthálózatok által a MAHASZ rendelkezésére bocsátott adatok alapján az év során mért értékesítéseket tartalmazza, a különbözõ mûfajok szerinti bontásban. Ugyanezek a százalékos arányok láthatók kördiagramon is, csakúgy, mint a hasonbló formában ábrázolt, hanghordozó-típusok szerinti megoszlás. A "B&A" jelölés "budget és akciós" kiadványokat jelöl. Ebbe a csoportba a kifejezetten olcsó, nagy mennyiségben kapható vagy drasztikusan leértékelt termékek tartoznak, a kiadók középáras ("Mid Price") kiadványai a teljes árú kiadványokkal együtt szerepelnek.

A statisztikákkal kapcsolatos további információk:

Jeszenszky Zsolt
telefon: 06 1 3914200