Hírarchívum

Miért volt fontos az idei Fonogram?

- a MAHASZ sajtóközleménye -Többéves szünet, illetve szûk körû, szakmai rendezvények sorozata után a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége 2006-ban ismét nagyszabású gálaest keretében díjazta az elõzõ év legjobb könnyûzenei teljesítményeit, és ünnepelte: a ZENÉT.

Az ünneplés oka nyilvánvalóan nem a kiugró eladásokban, az illegális felhasználások drasztikus visszaszorulásában keresendõ: ezen a téren továbbra is rengeteg a tennivaló. Január 21-én, a Budapest Kongresszusi Központban azonban sikerült megfogalmazni és mindenkihez eljuttatni egy határozott üzenetet: A magyar könnyûzene él, létezik, és méltó a figyelemre.

Színvonalas produkciókat láthattunk, több elõadó is fényesen bebizonyította, hogy tud élõben is minõséget produkálni, hanem a megújulás, a változatosság képessége is benne van, így hosszú távon is érdemes és hivatott lehet a közönség elismerésére. Rég nem tapasztalt egyetértés, közös tenni akarás mutatkozott meg a zeneiparon belül és kívül a rendezvénnyel kapcsolatban: kiadók, mûvészek, szervezõk és televíziósok együtt gondolkodva, közösen tettek nagyon sokat azért, hogy a rendezvény a kellõ színvonalon valósulhasson meg, s ezáltal a magyar könnyûzene az õt megilletõ elismerésben részesülhessen.

Az erõfeszítéseket több szervezet, illetve azok képviselõinek közremûködése, támogatása segítette, így külön köszönettel tartozunk Kovács Györgynek, az ORTT elnökének, Dr. Rudi Zoltánnak, a Magyar Televízió elnökének, Dr. Schneider Mártának, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mûvészeti és nemzetközi kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkárának, Kovács Nimródnak, a UPC elnökének, Zsoldos Bélának, a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma kurátorának, a Danubius Rádiónak, a Magyar Televíziónak, a flyerz ingyenes trend- és programmagazinnak, a Magyar Lemezlovas Egyesületnek, a Sting napszemüvegeket forgalmazó DRG-Optical Kft.-nek és természetesen minden elõadónak és közremûködõnek, akik a rendezvény sikeréhez hozzájárultak.

Ebben a sikerben mindannyian osztozunk, s azzal a tudattal megerõsítve folytatjuk a megkezdett utat, hogy a magyar könnyûzene ezen az estén óriási lépést tett, s mind a sajtó, mind a közönség számára bizonyította, hogy sem szégyenkeznie, sem a jövõtõl félnie nem kell, hogy a színvonalas produkció, az odafigyelés és a munka meghozza a gyümölcsét, hogy igenis érdemes alkotni, dolgozni, zenélni, s hogy mindezt a munkát, teljesítményt mind a szakma, mind a közönség ismét egyre jobban értékelni fogja.