Hírarchívum

Az Egyesült Államok Legfelsõbb Bírósága lesújt a web-es kalózokra

Június 27-én az online kalózkodás ellen harcoló szórakoztatóipari cégek számára igen fontos gyõzelem született az Amerikai Legfelsõbb Bíróságon, miközben a technológiai cégek számára is hatékony eszköz született a szerzõi jogi perekkel szembeni védekezésre.

Jogi szakértõk szerint az Internet korszak legfontosabb bírósági ügyében a bírák egyhangúlag döntöttek úgy, hogy az Internet-es fájl cserélõ szolgáltatások felelõsségre vonhatóak, amennyiben olyan termékeket terjesztenek, amelyek illegális letöltéseket tesznek lehetõvé. A bíróság hozzátette, hogy csak abban az esetben vonhatóak felelõsségre, ha kifejezetten céljuk a törvény megsértése.

A bíróság hangsúlyoztam hogy a P2P fájlcserélés, amely világszerte milliók számára teszi lehetõvé a zene, filmek és egyéb digitális információk cserélgetését, csak akkor legális, ha a terjesztõ célja nem az illegalitás segítése.

A „Grokster ügy”-ben született döntés megelégedéssel töltötte el a szórakoztatóipart. Az ítélet nem olyan szigorú, amitõl a technológiai cégek tartottak, de nagyban üdvözlik azt a kalózkodás sértettjei.

Az egyhangú döntés visszautalja az MGM vs. Grokster ügyet az alacsonyabb szintû bíróságra, amely korábban a Grokster és a StreamCast nevû fájlcserélõ szolgáltatások javára döntött.

Az alacsonyabb szintû bíróság döntését a Legfelsõbb Bíróság 1984-es határozata alapján hozta, mely szerint a Sony cég nem perelhetõ amiatt, hogy egyes vásárlók a termékeiket filmek illegális másolására használták, mivel a video készülékeket legális célokra is lehetett használni.

A Grokster ügyben az volt a kérdés, hogy a fájlcserélõ szolgáltatások felelõsségre vonhatóak-e akkor, amikor nincs közvetlen befolyásuk arra, hogy az online felhasználók millió mire használják az általuk ingyen rendelkezésre bocsátott szoftvert.

John Kennedy, az IFPI Elnöke a következõképpen kommentálta a határozatot: „Ez a bírósági döntés mérföldkõ, a legfontosabb, ami a zeneiparral kapcsolatban az elmúlt 20 évben született. Egyszerûen megsemmisíti azokaz az érveket, hogy a p2p szolgáltatások nem felelõsek a hálózataikon végbemenõ illegális tevékenységekért. Az Egyesült Államok Legfelsõbb Bírósága világosan és egyértelmûen kinyilvánította, hogy a technológia szolgáltatók nem építhetnek fel olyan üzleti tevékenységet, amely a szerzõi jogok megsértését segíti elõ. Eközben a Bíróság lökést adott a legális online piac fejlõdésének, és annak a sok milliónyi alkotónak, befektetõnek, mûvésznek és producernek, akik ebben tevékenykednek, nem csak Amerikában, hanem az egész világon.”

Forrás: Financial Times, IFPI