Hírarchívum

Németország: nagyméretű ellenőrzés az illegális piacon

Március közepén kétszer is egymás után nagyméretű CD és DVD ellenőrzést indítottak Németországban. Az ország több mint 750 pontján kutakodtak a bűnüldöző szervek, az illegális CD-másolás és az internetes filmkalózkodás nyomai után vizsgálódva.

A rajtaütésszerű razzia során számos esetben bebizonyosodott, hogy Németország határain belül is kisebb-nagyobb szervezetekbe tömörülve illegálisan másolnak CD-ket, DVD-ket. Tizenöt letartóztatás, 19 szerver és több mint 40 ezer CD-R és DVD-R korong elkobzása volt az eredmény, melyet kiegészített az a 200 számítógép, amelyeket mint bizonyítékokat foglaltak le, közölte az MPAA (Motion Picture Assiociation of Amerika - Amerikai Mozgókép Társaság). Az akció egyébként az amerikai szervezet és német hanglemezkiadók szervezetének aktív közreműködésével zajlott.

Az eredményes akció a gondos előkészítésnek köszönhető: a bűnüldöző szervek két éven keresztül figyelték meg az online és az offline terjesztőket, internetes ˝kiadó csoportokat˝ és egy olyan társaságot is, mely azért tört be egyetemi és vállalati számítógépes hálózatokba, hogy ott illegálisan beszerzett filmes és zenei állományokat tároljon.

Európában hasonlóan nagyszabású akció tavaly Olaszországban volt, amikor 181 embert tartóztattak le illegális CD-másolásért és hamis szoftverek terjesztéséért. Akkor közel 120 millió euró értékű hamisított terméket foglaltak le a hatóság emberei.