Hírarchívum

Magyar sikerek az Európai Parlamentben a kis nemzetek mûvészeiért

Nagy érdeklõdéssel kísért közös sajtótájékoztatót tartott március 22-én dr. Lévai Katalin, Európa Parlamenti képviselõ, a Jogi Bizottság alelnöke, Bródy János, szerzõ, elõadómûvész, az Artisjus Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület elnöke és dr. Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége igazgatója.Nagy érdeklõdéssel kísért közös sajtótájékoztatót tartott március 22-én dr. Lévai Katalin, Európa Parlamenti képviselõ, a Jogi Bizottság alelnöke, Bródy János, szerzõ, elõadómûvész, az Artisjus Szerzõi Jogvédõ Iroda Egyesület elnöke és dr. Musinger Ágnes, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége igazgatója.

A "Védjük meg a nemzeti kulturális sokféleséget, a kis nemzetek mûvészeit" mottójú sajtótájékoztató témája a dr. Lévai Katalin által készített és az Európai Parlament által egyhangúan elfogadott Jelentés (2006/2008(INI) volt. A Jelentés a Bizottság által kiadott 2005. október 18-i, a jogszerû on-line zeneszolgáltatás érdekében a szerzõi és szomszédos jogok közös, határokon átnyúló kezelésérõl szóló ajánlásával (2005/737/EC) kapcsolatban készült. A riport átfogó képet nyújt az on-line jogosítással kapcsolatos kérdésekrõl és egyben kijelöli az európai jogalkotás számára a követendõ utat.

Dr. Lévai Katalin elsõsorban abban látja a Jelentés fontosságát, hogy a Bizottsági ajánlással ellentétben a Parlament által elfogadott Jelentés egyenlõ lehetõséget kíván biztosítani egyfelõl a jogosultaknak, azaz az elõadómûvészeknek, szerzõknek illetve az õket képviselõ közös jogkezelõ szervezeteknek és másfelõl az on-line felhasználóknak függetlenül attól, hogy mely európai országban végzik tevékenységüket. Megakadályozza, hogy a nagy repertoárral rendelkezõ országok (például Anglia vagy Franciaország) saját országuk közös jogkezelõ szervezetével exkluzív szerzõdéseket kössenek, és így lehetetlenné tegyék az úgynevezett egyablakos jogosítást, amikor minden ország közös jogkezelõ szervezete páneurópai hatályú és teljes repertoárt magába foglaló jogosítást tud adni a felhasználóknak.

Bródy János is nagyra értékelte a jelentést, mivel az on-line jogosítási mechanizmus átláthatóvá és egységessé tételét segíti elõ, amely nagyban hozzájárulhat a minél szélesebb repertoárnak minél nagyobb közönséghez való eljuttatásához. Ez pedig nagy jelentõséggel bír a kisebb kultúrák interneten történõ széleskörû és jogszerû megjelenítésében.

Dr. Musinger Ágnes a Jelentés fõ pozitívumaként azt emelte ki, hogy míg az korlátozott versenyt tesz lehetõvé a különbözõ országokban mûködõ közös jogkezelõ szervezetek között (hiszen a felhasználó bármely tagállamban mûködõ közös jogkezelõhöz fordulhat jogosításért), a versenyt mégsem a jogdíjmértékek tekintetében kívánja megnyitni, hanem a közös jogkezelõ által nyújtott szolgáltatások tekintetében, például a kezelési költség mértékében vagy az adatszolgáltatás területén. Így a verseny nem vezethet a jogdíjak indokolatlan leszorításához és ezzel az alkotók teljesítményeinek leértékeléséhez.

A sajtóközlemény elolvasása >>
A jelentés teljes szövegének letöltése: doc | pdf